Celiakia – powikłania

Jeśli masz celiakię, ważne jest, aby nie jeść glutenu. Jeśli masz nieleczoną lub niezdiagnozowaną celiakię i nadal jesz gluten, może wystąpić kilka komplikacji.

To powszechne błędne przekonanie, że zjedzenie niewielkiej ilości glutenu nie zaszkodzi. Spożywanie nawet niewielkich ilości może wywołać objawy celiakii i zwiększyć ryzyko wystąpienia powikłań opisanych poniżej.

Złe wchłanianie

Złe wchłanianie (gdy organizm nie wchłania w pełni składników odżywczych) może prowadzić do niedoboru niektórych witamin i minerałów . Może to powodować stany, takie jak:

Niedożywienie

Ponieważ celiakia powoduje mniej efektywną pracę układu pokarmowego, ciężkie przypadki mogą czasami prowadzić do krytycznego braku składników odżywczych w organizmie. Nazywa się to niedożywieniem i może spowodować, że organizm nie będzie mógł normalnie funkcjonować lub wyleczyć się z ran i infekcji.

Jeśli cierpisz na poważne niedożywienie, możesz odczuwać zmęczenie, zawroty głowy i dezorientację. Twoje mięśnie mogą zacząć się marnować i możesz mieć trudności z utrzymaniem ciepła. U dzieci niedożywienie może powodować zahamowanie wzrostu i opóźniony rozwój.

Leczenie niedożywienia zwykle polega na zwiększeniu liczby kalorii w diecie i przyjmowaniu suplementów.

Przeczytaj więcej o leczeniu niedożywienia .

Nietolerancja laktozy

Jeśli masz celiakię, jest bardziej prawdopodobne, że wystąpi również nietolerancja laktozy , w której organizmowi brakuje enzymu do trawienia cukru mlecznego (laktozy) znajdującego się w produktach mlecznych. Nietolerancja laktozy powoduje objawy, takie jak wzdęcia, biegunka i dyskomfort w jamie brzusznej.

W przeciwieństwie do glutenu w celiakii laktoza nie uszkadza organizmu. Jednak podczas spożywania pokarmów zawierających laktozę mogą wystąpić objawy związane z jelitami, ponieważ nie możesz jej prawidłowo strawić.

Nietolerancję laktozy można skutecznie leczyć, nie jedząc i nie pijąc produktów mlecznych zawierających laktozę. Konieczne może być również przyjmowanie suplementów wapnia – produkty mleczne są ważnym źródłem wapnia, więc będziesz musiał zrekompensować ich brak.

Przeczytaj więcej o leczeniu nietolerancji laktozy .

Rak

Rak jest bardzo rzadkim, ale poważnym powikłaniem celiakii.

Osoba z chorobą trzewną ma nieco zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ostatnie badania pokazują, że to zwiększone ryzyko jest mniejsze niż wcześniej sądzono.

Nowotwory związane z celiakią to rak jelita cienkiego, chłoniak jelita cienkiego i chłoniak Hodgkina . Jednak większość osób z celiakią nie rozwinie żadnego z nich.

Jeśli stosujesz dietę bezglutenową od 3 do 5 lat, ryzyko zachorowania na tego typu raka jest takie samo, jak w przypadku ogólnej populacji.

Celiakia w ciąży

Źle kontrolowana celiakia w ciąży może zwiększać ryzyko powikłań związanych z ciążą, takich jak poród dziecka z niską masą urodzeniową.

Celiac UK ma więcej informacji i porad na temat celiakii i ciąży . Możesz również przeczytać więcej o zdrowym odżywianiu w ciąży .