Alergia pokarmowa jest spowodowana przez układ odpornościowy, który traktuje nieszkodliwe białka w niektórych produktach spożywczych jako zagrożenie. Uwalnia szereg substancji chemicznych, które wywołują reakcję alergiczną.
Układ odpornościowy
Układ odpornościowy chroni organizm, wytwarzając wyspecjalizowane białka zwane przeciwciałami.
Przeciwciała identyfikują potencjalne zagrożenia dla organizmu, takie jak bakterie i wirusy. Sygnalizują układowi odpornościowemu, aby uwolnił chemikalia, aby zabić zagrożenie i zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji.
W najczęstszym typie alergii pokarmowej przeciwciało znane jako immunoglobulina E (IgE) błędnie atakuje określone białko występujące w żywności jako zagrożenie. IgE może spowodować uwolnienie kilku substancji chemicznych, z których najważniejszym jest histamina.
Histamina
Histamina powoduje większość typowych objawów występujących podczas reakcji alergicznej. Na przykład histamina:
- powoduje rozszerzenie małych naczyń krwionośnych i zaczerwienienie i obrzęk otaczającej skóry
- wpływa na nerwy skóry, powodując swędzenie
- zwiększa ilość śluzu wytwarzanego w wyściółce nosa, co powoduje swędzenie i pieczenie
W większości alergii pokarmowych uwalnianie histaminy jest ograniczone do określonych części ciała, takich jak usta, gardło lub skóra.
W przypadku anafilaksji układ odpornościowy przechodzi w nadbieg i uwalnia do krwi duże ilości histaminy i wielu innych substancji chemicznych. Powoduje to szeroki wachlarz objawów związanych z anafilaksją.
Alergia pokarmowa niezależna od IgE
Istnieje inny rodzaj alergii pokarmowej znany jako alergia pokarmowa niezależna od IgE, wywoływana przez różne komórki układu odpornościowego.
Jest to znacznie trudniejsze do zdiagnozowania, ponieważ nie ma testu, który dokładnie potwierdziłby alergię pokarmową niezwiązaną z IgE.
Ten typ reakcji jest w dużej mierze ograniczony do skóry i układu pokarmowego, powodując takie objawy, jak zgaga, niestrawność i egzema.
U niemowląt alergia pokarmowa niezależna od IgE może również powodować biegunkę i refluks, w wyniku których kwas żołądkowy przedostaje się do gardła.
Żywność
U dzieci pokarmami, które najczęściej wywołują reakcję alergiczną, są:
- jajka
- mleko – jeśli dziecko ma alergię na mleko krowie, prawdopodobnie jest uczulone na wszystkie rodzaje mleka, a także na mleko modyfikowane niemowlęce i następne
- soja
- pszenica
- orzeszki ziemne
U dorosłych pokarmy, które najczęściej powodują reakcję alergiczną to:
- orzeszki ziemne
- orzechy drzewne – takie jak orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, migdały i pistacje
- ryba
- skorupiaki – takie jak kraby, homary i krewetki
Jednak każdy rodzaj żywności może potencjalnie wywołać alergię. Niektórzy ludzie mają reakcje alergiczne na:
- seler lub seler – może to czasami powodować wstrząs anafilaktyczny
- gluten – rodzaj białka występującego w zbożach
- musztarda
- ziarenka sezamu
- owoce i warzywa – zwykle wywołują objawy dotyczące jamy ustnej, ust i gardła (zespół alergii jamy ustnej)
- orzeszki piniowe (rodzaj nasion)
- mięso – niektórzy ludzie są uczuleni tylko na jeden rodzaj mięsa, podczas gdy inni mają alergię na różne rodzaje mięsa; częstym objawem jest podrażnienie skóry
Kto jest zagrożony?
Nie jest jasne, co powoduje, że układ odpornościowy myli nieszkodliwe białka jako zagrożenie, ale uważa się, że niektóre rzeczy zwiększają ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej.
Historia rodzinna
Jeśli masz rodzica, brata lub siostrę z alergią – taką jak astma, egzema lub alergia pokarmowa – masz nieco większe ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. Jednak możesz nie mieć takiej samej alergii pokarmowej jak członkowie Twojej rodziny.
Inne stany alergiczne
U dzieci z atopowym zapaleniem skóry (egzemą) we wczesnym okresie życia istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej.
Wzrost liczby przypadków alergii pokarmowych
Liczba osób z alergiami pokarmowymi gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci i chociaż przyczyna jest niejasna, wzrosła również liczba innych chorób alergicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry.
Jedną z teorii stojących za tym wzrostem jest to, że dieta typowego dziecka znacznie się zmieniła w ciągu ostatnich 30-40 lat.
Inna teoria głosi, że dzieci coraz częściej dorastają w środowisku „wolnym od zarazków”. Oznacza to, że ich układ odpornościowy może nie otrzymać wystarczająco wczesnej ekspozycji na zarazki potrzebne do prawidłowego rozwoju. Jest to znane jako hipoteza higieny.
Dodatki do żywności
Rzadko zdarza się, aby ktoś miał reakcję alergiczną na dodatki do żywności. Jednak niektóre dodatki mogą powodować zaostrzenie objawów u osób z wcześniej istniejącymi schorzeniami.
Siarczyny
Dwutlenek siarki (E220) i inne siarczyny (od numerów E221 do E228) są stosowane jako środki konserwujące w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w napojach bezalkoholowych, kiełbasach, burgerach oraz suszonych owocach i warzywach.
Dwutlenek siarki jest wytwarzany naturalnie podczas produkcji wina i piwa, a czasami jest dodawany do wina. Każdy, kto ma astmę lub alergiczny nieżyt nosa, może zareagować na wdychanie dwutlenku siarki.
Kilka osób z astmą miało atak po wypiciu kwaśnych napojów zawierających siarczyny, ale uważa się, że nie jest to zbyt częste.
Przepisy dotyczące etykietowania żywności wymagają, aby żywność paczkowana sprzedawana w Wielkiej Brytanii i pozostałych krajach Unii Europejskiej wyraźnie wskazywała na etykiecie, czy zawiera ona dwutlenek siarki lub siarczyny w ilości powyżej 10 mg na kg lub na litr.
Benzoesany
Kwas benzoesowy (E210) i inne benzoesany (E211 do E215, E218 i E219) są stosowane jako środki konserwujące żywność, aby zapobiec rozwojowi drożdży i pleśni, najczęściej w napojach bezalkoholowych. Występują naturalnie w owocach i miodzie.
Benzoesany mogą nasilać objawy astmy i egzemy u dzieci, które już cierpią na te schorzenia.