Ta rada jest przeznaczona przede wszystkim dla rodziców dziecka z alergią pokarmową. Jednak większość z nich ma również znaczenie, jeśli jesteś osobą dorosłą z alergią pokarmową.
Dieta Twojego dziecka
Obecnie nie ma lekarstwa na alergie pokarmowe, chociaż wiele dzieci wyrasta z pewnych alergii, takich jak alergie na mleko i jajka.
Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania objawom jest usunięcie z diety szkodliwego pokarmu – znanego jako alergen.
Jednak ważne jest, aby przed wyeliminowaniem niektórych pokarmów skonsultować się z lekarzem rodzinnym lub lekarzem odpowiedzialnym za opiekę nad dzieckiem.
Usunięcie jajek lub orzeszków ziemnych z diety dziecka nie będzie miało większego wpływu na ich odżywianie. Oba te pokarmy są dobrym źródłem białka, ale można je zastąpić alternatywnymi źródłami.
Alergia na mleko może mieć większy wpływ, ponieważ mleko jest dobrym źródłem wapnia, ale istnieje wiele innych sposobów włączania wapnia do diety dziecka, na przykład w przypadku zielonych warzyw liściastych. Wiele potraw i napojów jest również wzbogaconych dodatkowym wapniem.
Jeśli obawiasz się, że alergia pokarmowa Twojego dziecka wpływa na ich wzrost i rozwój, skontaktuj się ze swoim lekarzem rodzinnym.
Czytanie etykiet
Bardzo ważne jest, aby zawsze sprawdzać listę składników na każdej zapakowanej żywności lub napojach, które ma Twoje dziecko.
Zgodnie z prawem UE każda paczkowana żywność lub napój sprzedawana w Wielkiej Brytanii musi wyraźnie określać na etykiecie, czy zawiera którykolwiek z tych 14 składników, które mogą powodować alergię:
- seler
- zboża zawierające gluten – w tym pszenica, żyto, jęczmień i owies
- skorupiaki – w tym krewetki, kraby i homary
- jajka
- ryba
- łubin (pospolite rośliny ogrodowe) – czasami do produkcji mąki używa się nasion niektórych odmian
- mleko
- mięczaki – w tym małże i ostrygi
- musztarda
- orzechy drzewne – takie jak migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pekan, pistacje i orzechy makadamia
- orzeszki ziemne
- ziarenka sezamu
- soja
- dwutlenek siarki i siarczyny (konserwanty stosowane w niektórych produktach spożywczych i napojach) – na poziomach powyżej 10 mg na kg lub na litr
Zwróć także uwagę na dobrowolne etykiety „może zawierać”, na przykład „może zawierać ślady orzeszków ziemnych”. Producenci czasami umieszczają tę etykietę na swoich produktach, aby ostrzec konsumentów, że mogli zostać przypadkowo zanieczyszczeni innym produktem spożywczym podczas procesu produkcyjnego.
Uważaj na żywność oznaczoną jako wegańska. Nie ma prawnej definicji wegańskiej, co oznacza, że żywność oznaczona jako wegańska nie zawsze jest całkowicie wolna od produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli masz alergię pokarmową na mleko, jajka, ryby, skorupiaki lub mięczaki, przeczytaj uważnie listę składników na wegańskich produktach spożywczych. Zwróć też uwagę na etykiety z ostrzeżeniami, takimi jak „może zawierać”.
Przeczytaj więcej szczegółowych informacji na temat etykietowania alergenów na stronie internetowej Food Standards Agency.
Niektóre produkty niespożywcze zawierają żywność wywołującą alergie:
- niektóre mydła i szampony zawierają olej sojowy, jajeczny i orzechowy
- niektóre karmy dla zwierząt domowych zawierają mleko i orzeszki ziemne
- niektóre kleje i etykiety samoprzylepne używane na kopertach i znaczkach zawierają ślady pszenicy
Ponownie przeczytaj etykiety wszelkich produktów nieżywnościowych, z którymi Twoje dziecko może mieć bliski kontakt fizyczny.
Żywność nieopakowana
Obecnie żywność nieopakowana nie musi być etykietowana w taki sam sposób, jak żywność pakowana. Prawo nakłada na firmy spożywcze obowiązek informowania klientów, czy ich produkty spożywcze zawierają którykolwiek z 14 alergenów, ale można to zrobić na różne sposoby.
Firma może podać pełne informacje o alergenach w menu lub może mieć tabliczkę informującą klientów, aby poprosili pracownika o te informacje. Może to utrudnić ustalenie, jakie składniki znajdują się w określonej żywności.
Przykłady nieopakowanej żywności obejmują żywność sprzedawaną w:
- piekarnie – w tym piekarnie sklepowe w supermarketach
- delikatesy
- bufety
- bary sałatkowe
- sklepy z kanapkami „gotowe do spożycia”
- dania na wynos
- kawiarnie, stołówki i restauracje
- budki targowe
Jeśli Ty lub Twoje dziecko macie silną alergię pokarmową, powinniście zachować ostrożność podczas jedzenia poza domem.
Poniższe porady powinny pomóc:
- poinformuj obsługę – rezerwując stolik w restauracji, upewnij się, że obsługa wie o wszelkich alergiach. Poproś o solidną gwarancję, że określone jedzenie nie będzie w żadnym z serwowanych dań. Food Standards Agency (FSA) oferuje karty szefa kuchni zawierające informacje o alergiach, które można wręczać personelowi restauracji. Oprócz poinformowania szefa kuchni i personelu kuchennego zaangażowanego w gotowanie potraw, poinformuj kelnerów i kelnerki, aby zrozumieli, jak ważne jest unikanie zakażeń krzyżowych podczas serwowania posiłków.
- przeczytaj uważnie menu i sprawdź, czy nie ma ukrytych składników – niektóre rodzaje żywności zawierają inne produkty, które mogą wywoływać alergie, co personel restauracji mógł przeoczyć. Niektóre desery zawierają orzechy (takie jak baza do sernika), a niektóre sosy zawierają pszenicę i orzeszki ziemne.
- przygotuj się na najgorsze – warto przygotować się na każdą ewentualność. Zawsze miej przy sobie leki przeciwalergiczne, zwłaszcza autostrzykawkę z adrenaliną. Przeczytaj więcej o używaniu autostrzykawki na naszej stronie o leczeniu alergii pokarmowych .
- użyj tzw. testu smaku u starszych dzieci – zanim dziecko zacznie jeść, poproś je, aby wzięło niewielką porcję pokarmu i potarło nim usta, aby sprawdzić, czy nie odczuwa mrowienia lub pieczenia. Jeśli tak, oznacza to, że pokarm wywoła u nich reakcję alergiczną. Jednak test smaku nie działa w przypadku wszystkich produktów spożywczych, dlatego nie powinien być stosowany jako substytut powyższej porady.
Dalsze porady
Oto kilka rad dla rodziców:
- powiadomić szkołę swojego dziecka o alergii – w zależności od stopnia alergii konieczne może być przekazanie personelowi szkoły planu działania na wypadek przypadkowego narażenia. Poproś pielęgniarkę szkolną lub innego pracownika o zapas adrenaliny. Dostępne są również bransoletki na alergie pokarmowe, które wyjaśniają, w jaki sposób inne osoby mogą pomóc dziecku w nagłych wypadkach. Zarówno Anaphylaxis Campaign, jak i Allergy UK udzielają porad dotyczących współpracy ze szkołami, jeśli Twoje dziecko ma alergię.
- poinformuj innych rodziców – małe dzieci mogą łatwo zapomnieć o swojej alergii pokarmowej i przyjmować pokarmy, których nie powinny jeść podczas odwiedzania innych dzieci. Poinformowanie rodziców przyjaciół Twojego dziecka o ich alergii powinno temu zapobiec.
- edukuj swoje dziecko – kiedy Twoje dziecko będzie wystarczająco duże, aby zrozumieć swoją alergię, ważne jest, aby dać mu jasne, proste instrukcje dotyczące tego, jakich pokarmów należy unikać i co powinno zrobić, jeśli przypadkowo je zjedzą.
Czy można zapobiegać alergiom pokarmowym?
Kiedyś uważano, że unikanie jedzenia orzeszków ziemnych podczas ciąży i karmienia piersią może pomóc zmniejszyć ryzyko, ale ta teoria została teraz zakwestionowana.
Istnieją dowody na to, że wprowadzenie orzeszków ziemnych we wczesnym okresie życia może zmniejszyć ryzyko alergii na orzeszki ziemne, ale może to nie dotyczyć wszystkich dzieci i wymaga potwierdzenia w dalszych badaniach.
Ważne jest, aby przestrzegać standardowych zaleceń dotyczących ciąży i karmienia piersią, niezależnie od tego, czy masz w rodzinie alergie pokarmowe, czy nie.
Dalsza informacja