Rak krtani (krtani) – przyczyny

Rak krtani jest spowodowany zmianami w komórkach krtani, chociaż nie jest jasne, dlaczego tak się dzieje.

Wszystkie nowotwory zaczynają się od zmiany w DNA komórki. DNA dostarcza naszym komórkom podstawowego zestawu instrukcji, na przykład kiedy rosnąć i rozmnażać się.

Zmiana w DNA może zmienić instrukcje kontrolujące wzrost komórek, co oznacza, że komórki nadal rosną, zamiast zatrzymywać się, kiedy powinny. To powoduje, że komórki rozmnażają się w niekontrolowany sposób, powodując wzrost tkanki zwanej guzem.

Nie wiadomo, dlaczego DNA wewnątrz komórek krtani jest zaburzone w przypadkach raka krtani. Ale wydaje się, że narażenie na czynniki, które mogą uszkodzić komórki i tkanki krtani, zwiększa ryzyko rozwoju raka.

Co może zwiększyć Twoje ryzyko?

Szereg rzeczy może zwiększyć szanse zachorowania na raka krtani.

Alkohol i tytoń

Alkohol i tytoń to dwie główne rzeczy, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka krtani. Uważa się, że zawierają substancje chemiczne, które mogą uszkodzić komórki krtani.

Im więcej pijesz lub palisz, tym większe jest ryzyko zachorowania na raka krtani.

Stwierdzono, że osoby, które palą więcej niż 25 papierosów dziennie lub osoby, które paliły od ponad 40 lat, są około 40 razy bardziej narażone na raka krtani niż osoby, które nie palą.

W porównaniu z osobami, które nie piją, osoby, które regularnie piją duże ilości alkoholu, są około 3 razy bardziej narażone na raka krtani.

Jeśli pijesz i palisz, ryzyko raka krtani wzrasta jeszcze bardziej. Rzucając zarówno picie, jak i palenie, możesz znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Przeczytaj więcej o zapobieganiu rakowi krtani .

Historia rodzinna

Uważa się, że osoby, u których u krewnego pierwszego stopnia (rodzica, rodzeństwa lub dziecka) zdiagnozowano raka głowy lub szyi, są dwukrotnie bardziej narażone na raka krtani niż osoby bez historii rodzinnej.

Dieta

Istnieją dowody sugerujące, że dieta bogata w czerwone mięso, przetworzoną żywność i smażoną żywność może zwiększać ryzyko zachorowania na raka krtani.

Stosowanie „ diety śródziemnomorskiej ” lub diety zawierającej dużo owoców i warzyw może zmniejszyć ryzyko. Przeczytaj więcej o zapobieganiu rakowi krtani .

Wirus brodawczaka ludzkiego (HPV)

Wirus brodawczaka ludzkiego (HPV) to nazwa nadana grupie wirusów, które atakują skórę i wilgotne błony wyściełające ciało, np. Szyjki macicy (szyjki macicy), odbytu, jamy ustnej i gardła.

Wiadomo, że wirus HPV powoduje zmiany w komórkach szyjki macicy, co może prowadzić do raka szyjki macicy . Uważa się, że wirus może mieć podobny wpływ na komórki gardła. HPV często rozprzestrzenia się podczas seksu, w tym seksu oralnego.

Narażenie na szkodliwe substancje

Praca, w której jesteś narażony na wysokie poziomy niektórych substancji, może również zwiększać ryzyko zachorowania na raka krtani. Obejmują one:

  • azbest
  • węgiel lub pył drzewny
  • opary farby lub oleju napędowego
  • nikiel
  • opary kwasu siarkowego
  • formaldehyd (substancja chemiczna stosowana w wielu procesach przemysłowych, takich jak produkcja farb i kosmetyki)
  • alkohol izopropylowy (często używany jako rozpuszczalnik czyszczący)