Nietolerancja laktozy jest częstym problemem trawiennym, w wyniku którego organizm nie jest w stanie strawić laktozy, rodzaju cukru występującego głównie w mleku i produktach mlecznych.
Objawy nietolerancji laktozy
Objawy nietolerancji laktozy zwykle pojawiają się w ciągu kilku godzin od spożycia pokarmu lub napoju zawierającego laktozę.
Mogą to być:
- pierdzenie
- biegunka
- wzdęty brzuch
- skurcze i bóle żołądka
- burczenie w żołądku
- źle się czuć
Nasilenie objawów i czas ich pojawienia się zależy od ilości spożytej laktozy.
Niektórzy ludzie mogą nadal być w stanie wypić małą szklankę mleka bez wywoływania żadnych objawów, podczas gdy inni mogą nawet nie być w stanie wypić mleka w swojej herbacie lub kawie.
Kiedy szukać porady lekarskiej
Objawy nietolerancji laktozy mogą być podobne do kilku innych schorzeń, dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem rodzinnym w celu ustalenia diagnozy przed usunięciem mleka i produktów mlecznych z diety.
Na przykład powyższe objawy mogą być również spowodowane przez:
- zespół jelita drażliwego (IBS) – długotrwałe zaburzenie, które wpływa na układ pokarmowy
- nietolerancja białka mleka – niepożądana reakcja na białko mleka krowiego (nie to samo, co alergia na mleko)
Jeśli Twój lekarz rodzinny podejrzewa, że masz nietolerancję laktozy, może zasugerować unikanie pokarmów i napojów zawierających laktozę przez 2 tygodnie, aby sprawdzić, czy objawy ulegną poprawie.
Co powoduje nietolerancję laktozy?
Organizm trawi laktozę za pomocą substancji zwanej laktazy. To rozkłada laktozę na 2 cukry zwane glukozą i galaktozą, które mogą być łatwo wchłaniane do krwiobiegu.
Osoby z nietolerancją laktozy nie wytwarzają wystarczającej ilości laktazy, więc laktoza pozostaje w układzie pokarmowym, gdzie jest fermentowana przez bakterie.
Prowadzi to do produkcji różnych gazów, które powodują objawy związane z nietolerancją laktozy.
W zależności od przyczyny, dla której organizm nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy, nietolerancja laktozy może być tymczasowa lub trwała.
Większość przypadków, które rozwijają się u dorosłych, jest dziedziczna i zwykle trwa przez całe życie, ale przypadki u małych dzieci są często spowodowane infekcją układu pokarmowego i mogą trwać tylko kilka tygodni.
Kogo to dotyczy
W Wielkiej Brytanii nietolerancja laktozy występuje częściej u osób pochodzenia azjatyckiego lub afrykańsko-karaibskiego.
Nietolerancja laktozy może rozwinąć się w każdym wieku. Wiele przypadków rozwija się najpierw u osób w wieku od 20 do 40 lat, chociaż może to również dotyczyć niemowląt i małych dzieci.
Czy to alergia?
Nietolerancja laktozy to nie to samo, co alergia na mleko lub nabiał. Alergie pokarmowe są spowodowane reakcją układu odpornościowego na określony rodzaj żywności. Powoduje to objawy, takie jak wysypka, świszczący oddech i swędzenie.
Jeśli jesteś na coś uczulony, nawet niewielka cząsteczka może wystarczyć, aby wywołać reakcję, podczas gdy większość osób z nietolerancją laktozy może nadal spożywać niewielkie ilości laktozy bez żadnych problemów, chociaż zależy to od osoby.
Leczenie nietolerancji laktozy
Nie ma lekarstwa na nietolerancję laktozy, ale ograniczenie posiłków i napojów zawierających laktozę zwykle pomaga złagodzić objawy.
Produkty bez laktozy obejmują:
- mleko krowie bez laktozy
- mleko sojowe, jogurty i niektóre sery
- ryż, owies, migdały, orzechy laskowe, kokos, komosa ryżowa i mleko ziemniaczane
Twój lekarz rodzinny może również zalecić suplementy wapnia i witaminy D.
Możesz zalecić przyjmowanie substytutów laktazy, czyli kropli lub tabletek, które możesz przyjmować z posiłkami lub napojami, aby poprawić trawienie laktozy.
Powikłania nietolerancji laktozy
Mleko i inne produkty mleczne zawierają wapń, białko i witaminy, takie jak A, B12 i D.
Laktoza pomaga również organizmowi wchłonąć wiele innych minerałów, takich jak magnez i cynk.
Te witaminy i minerały są ważne dla rozwoju mocnych, zdrowych kości.
Jeśli nie tolerujesz laktozy, uzyskanie odpowiedniej ilości ważnych witamin i minerałów może okazać się trudne.
Może to prowadzić do niezdrowej utraty wagi i zwiększać ryzyko wystąpienia następujących schorzeń:
- osteopenia – gdy masz bardzo niską gęstość mineralną kości; nieleczona może przekształcić się w osteoporozę
- osteoporoza – kiedy kości stają się cienkie i słabe, a ryzyko złamania kości wzrasta
- niedożywienie – gdy spożywana żywność nie dostarcza składników odżywczych niezbędnych do zdrowego funkcjonowania organizmu; Oznacza to, że gojenie się ran może trwać dłużej i możesz zacząć odczuwać zmęczenie lub depresję
Jeśli obawiasz się, że ograniczenia żywieniowe narażają Cię na ryzyko powikłań, warto skonsultować się z dietetykiem.
Mogą doradzić Ci w sprawie diety i tego, czy potrzebujesz suplementów diety.
Twój lekarz rodzinny powinien być w stanie bezpłatnie skierować Cię do dietetyka . Możesz też skontaktować się z prywatnym dietetykiem.
Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków ma informacje, jak znaleźć prywatnego dietetyka.