Listerioza

Listerioza to rzadka infekcja wywoływana przez bakterie zwane listerią. Zwykle ustępuje samoistnie, ale może powodować poważne problemy, jeśli jesteś w ciąży lub masz słaby układ odpornościowy.

Jak łapiesz listeriozę

Listeriozę zwykle wywołuje się po spożyciu żywności zawierającej bakterie Listeria.

Można go uzyskać z wielu rodzajów żywności, ale jest to głównie problem z:

  • mleko niepasteryzowane
  • produkty mleczne wytworzone z niepasteryzowanego mleka
  • miękkie sery, takie jak camembert i brie
  • schłodzone produkty gotowe do spożycia, takie jak pakowane kanapki, pasztety i wędliny

Ważny

Te pokarmy nie zawsze powodują listeriozę. Jeśli jadłeś je niedawno, nie musisz nic robić, chyba że masz objawy infekcji.

Listeriozę można również złapać z:

  • ktoś inny, kto go ma – na przykład, jeśli jesz jedzenie, z którym mieli do czynienia, gdy nie umyli rąk
  • bliski kontakt ze zwierzętami hodowlanymi – zwłaszcza rodzącymi owcami i krowami

Objawy listeriozy

U większości ludzi listerioza nie daje żadnych objawów lub powoduje jedynie łagodne objawy przez kilka dni, takie jak:

  • wysoka temperatura 38 ° C lub wyższa
  • bóle
  • dreszcze
  • nudności lub wymioty
  • biegunka

Jeśli masz takie objawy, zwykle możesz zająć się sobą w domu.

Dowiedz się, jak samodzielnie leczyć nudności i biegunkę

Wymagane natychmiastowe działanie: zadzwoń pod numer 112 lub przejdź do A&E, jeśli otrzymasz:

  • silny ból głowy i sztywność karku
  • dyskomfort podczas patrzenia na jasne światła
  • drgawki (drgawki)
  • nagłe zamieszanie
  • wysypka, która nie blaknie po przewróceniu szklanki – wysypka może być plamista, jak siniaki lub małe czerwone ukłucia

Mogą to być objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych spowodowanego listeriozą, które należy natychmiast leczyć w szpitalu.

Jak uniknąć listeriozy

Jest kilka prostych rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na listeriozę:

Zrobić

  • regularnie myj ręce mydłem i wodą
  • umyj owoce i warzywa przed ich spożyciem
  • przechowywać żywność gotową do spożycia zgodnie z zaleceniami producenta
  • upewnij się, że wszystkie gorące potrawy są cały czas gorące

Nie

  • nie spożywać żywności po upływie terminu przydatności do spożycia, nawet jeśli wygląda i pachnie normalnie

Pokarmy, których należy unikać, jeśli jesteś w ciąży

Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś unikać jedzenia pokarmów, które mają największe ryzyko wywołania listeriozy.

Obejmują one:

  • niektóre niegotowane miękkie sery – w tym brie i camembert
  • wszystkie rodzaje pasztetów – w tym pasztety warzywne
  • niepasteryzowane mleko lub produkty mleczne
  • wszelkie niedogotowane potrawy

Dowiedz się, jakich pokarmów unikać w czasie ciąży

Ważny

Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś unikać bliskiego kontaktu ze zwierzętami hodowlanymi, które rodzą lub niedawno rodziły.