Nietolerancja laktozy jest zwykle wynikiem tego, że organizm nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy.
Laktaza to enzym (białko, które powoduje reakcję chemiczną) normalnie wytwarzany w jelicie cienkim, który służy do trawienia laktozy.
Jeśli masz niedobór laktazy, oznacza to, że Twój organizm nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy.
Trawienie laktozy
Po zjedzeniu lub wypiciu czegoś zawierającego laktozę, strawiony pokarm przechodzi z żołądka do jelita cienkiego.
Laktaza w jelicie cienkim powinna rozkładać laktozę na cukry zwane glukozą i galaktozą, które są następnie wchłaniane do krwiobiegu.
Jeśli nie ma wystarczającej ilości laktazy, niewchłonięta laktoza przechodzi przez układ pokarmowy do okrężnicy (jelita grubego).
Bakterie w okrężnicy rozkładają laktozę, wytwarzając kwasy tłuszczowe i gazy, takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan.
Rozpad laktozy w okrężnicy i powstające kwasy i gazy, które są wytwarzane, powodują objawy nietolerancji laktozy, takie jak wzdęcia i wzdęcia.
Rodzaje niedoboru laktazy
Pierwotny niedobór laktazy
Pierwotny niedobór laktazy jest najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy na całym świecie.
Ten typ niedoboru laktazy jest spowodowany dziedziczną wadą genetyczną występującą w rodzinie.
Pierwotny niedobór laktazy rozwija się, gdy produkcja laktazy spada, gdy dieta staje się mniej zależna od mleka i produktów mlecznych.
Dzieje się tak zwykle po ukończeniu 2 lat, kiedy karmienie piersią lub butelką zostało przerwane, chociaż objawy mogą być widoczne dopiero w wieku dorosłym.
Wtórny niedobór laktazy
Wtórny niedobór laktazy to niedobór laktazy spowodowany problemem w jelicie cienkim.
Może wystąpić w każdym wieku i może być wynikiem innego stanu, operacji jelita cienkiego lub przyjmowania określonych leków.
Wtórny niedobór laktazy jest najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy w Wielkiej Brytanii, szczególnie u niemowląt i małych dzieci.
Możliwe przyczyny wtórnego niedoboru laktazy to:
- zapalenie żołądka i jelit – infekcja żołądka i jelit
- celiakia – choroba jelit spowodowana niepożądaną reakcją na białko zwane glutenem
- Choroba Leśniowskiego-Crohna – długotrwała choroba powodująca zapalenie błony śluzowej przewodu pokarmowego
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego – długotrwała choroba, która atakuje jelito grube
- chemioterapia – leczenie raka
- długie kursy antybiotyków
Spadek produkcji laktazy we wtórnym niedoborze laktazy jest czasami tylko przejściowy, ale może być trwały, jeśli jest spowodowany długotrwałym stanem.
Możliwe jest również wystąpienie wtórnego niedoboru laktazy w późniejszym życiu, nawet bez innego warunku, który go wywoła.
Dzieje się tak, ponieważ produkcja laktazy w organizmie w naturalny sposób zmniejsza się wraz z wiekiem.
Wrodzony niedobór laktazy
Wrodzony niedobór laktazy jest rzadkim stanem, który występuje w rodzinach i występuje u noworodków.
Jest to spowodowane odziedziczoną wadą genetyczną, która oznacza, że chore dzieci wytwarzają bardzo mało laktazy lub nie wytwarzają go wcale.
Mutacja genetyczna odpowiedzialna za wrodzony niedobór laktazy jest dziedziczona autosomalnie recesywnie.
Oznacza to, że oboje rodzice muszą mieć kopię wadliwego genu, aby przekazać chorobę.
Dowiedz się więcej o dziedziczeniu genetycznym
Niedobór laktazy rozwojowej
Niektóre dzieci urodzone przedwcześnie (przed 37. tygodniem ciąży) mają przejściową nietolerancję laktozy, ponieważ ich jelito cienkie nie było w pełni rozwinięte przed urodzeniem.
Jest to znane jako rozwojowy niedobór laktazy i zwykle ustępuje wraz z wiekiem dotkniętych chorobą dzieci.