Rak jelita grubego – przyczyny

Dokładna przyczyna raka jelita grubego nie jest znana. Jednak badania wykazały, że istnieje kilka czynników, które mogą zwiększyć prawdopodobieństwo jej rozwoju .

Rak rozwija się, gdy komórki w określonym obszarze ciała dzielą się i namnażają zbyt szybko. Powoduje to powstanie grudki tkanki zwanej guzem.

Rak jelita zwykle najpierw rozwija się w skupiskach komórek zwanych polipami na wewnętrznej wyściółce jelita.

Jednak niekoniecznie oznacza to raka jelita grubego, jeśli rozwiniesz polipy.

Niektóre polipy znikają same, a niektóre się nie zmieniają. Tylko nieliczne rosną i ostatecznie rozwijają się w raka jelita grubego w ciągu kilku lat.

Wiek

Ponad 9 na 10 przypadków raka jelita grubego rozwija się u osób starszych w wieku powyżej 50 lat, a prawie 6 na 10 przypadków rozwija się u osób w wieku 70 lat lub starszych.

Historia rodzinna

Posiadanie historii raka jelita grubego w rodzinie u krewnego pierwszego stopnia – matki, ojca, brata lub siostry – w wieku poniżej 50 lat może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby w ciągu całego życia.

Jeśli szczególnie martwisz się, że historia medyczna Twojej rodziny może oznaczać, że jesteś narażony na zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, warto porozmawiać z lekarzem.

Jeśli to konieczne, Twój lekarz rodzinny może skierować Cię do specjalisty genetyki, który udzieli więcej porad na temat poziomu ryzyka i zaleci wszelkie niezbędne badania w celu okresowego sprawdzania stanu.

Dieta

Wiele dowodów sugeruje, że dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Z tego powodu Departament Zdrowia i Opieki Społecznej zaleca, aby osoby, które jedzą więcej niż 90 g (gotowana waga) dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa, ograniczały do 70 g dziennie.

Przeczytaj więcej o ryzyku raka jelita grubego i czerwonego mięsa .

Istnieją również dowody sugerujące, że dieta bogata w błonnik może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Przeczytaj więcej o zdrowej, zbilansowanej diecie .

Palenie

Osoby palące papierosy są bardziej narażone na raka jelita grubego, a także inne rodzaje raka i inne poważne schorzenia, takie jak choroby serca .

Przeczytaj więcej o rzucaniu palenia .

Alkohol

Wykazano, że picie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego, zwłaszcza jeśli regularnie pijesz duże ilości.

Przeczytaj o tych wskazówkach dotyczących ograniczenia spożycia alkoholu .

Otyłość

Nadwaga lub otyłość wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego, szczególnie u mężczyzn.

Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyły, utrata wagi może pomóc zmniejszyć szanse na rozwój choroby.

Bezczynność

Osoby nieaktywne fizycznie mają większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Możesz pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego i innych nowotworów poprzez codzienną aktywność fizyczną.

Przeczytaj więcej o zdrowiu i sprawności .

Zaburzenia trawienia

Niektóre stany wpływające na jelita mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Na przykład rak jelita grubego występuje częściej u osób, które od ponad 10 lat cierpią na rozległą chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego .

Jeśli cierpisz na jeden z tych schorzeń, zwykle będziesz mieć regularne kontrole w celu wykrycia objawów raka jelita grubego od około 10 lat po pierwszym wystąpieniu objawów.

Badania kontrolne polegają na zbadaniu jelita za pomocą kolonoskopu – długiej, wąskiej elastycznej rurki z małą kamerą na końcu. To jest włożone w dół.

Częstotliwość badań kolonoskopii wzrośnie, im dłużej będziesz żyć z chorobą. Zależy to również od takich czynników, jak ciężkość wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i tego, czy masz rodzinną historię raka jelita grubego.

Warunki genetyczne

Istnieją 2 rzadkie choroby dziedziczne, które mogą prowadzić do raka jelita grubego:

  • rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) – stan, który wywołuje wzrost nienowotworowych polipów wewnątrz jelita
  • dziedziczny rak jelita grubego niezwiązany z polipowatością (HNPCC) , znany również jako zespół Lyncha – dziedziczna wada genowa (mutacja), która zwiększa ryzyko raka jelita grubego

Chociaż polipy wywoływane przez FAP są nienowotworowe, istnieje duże ryzyko, że z czasem co najmniej 1 stanie się rakowy. Większość osób z FAP ma raka jelita grubego w wieku 50 lat.

Ponieważ osoby z FAP mają tak wysokie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, ich lekarz często zaleca usunięcie jelita grubego przed osiągnięciem wieku 25 lat.

Rodziny dotknięte chorobą mogą uzyskać wsparcie i porady w rejestrach FAP, takich jak The Polyposis Registry dostarczany przez St Mark’s Hospital w Londynie.

Usunięcie jelita jako środek ostrożności jest również zwykle zalecane u osób z HNPCC, ponieważ ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest tak wysokie.

Dalsza informacja