Botulizm

Botulizm jest bardzo rzadkim, ale zagrażającym życiu stanem wywoływanym przez toksyny wytwarzane przez bakterie Clostridium botulinum.

Te toksyny należą do najpotężniejszych znanych nauce. Atakują układ nerwowy (nerwy, mózg i rdzeń kręgowy) i powodują paraliż (osłabienie mięśni).

Większość ludzi w pełni wyzdrowieje po leczeniu, ale paraliż może rozprzestrzenić się na mięśnie kontrolujące oddychanie, jeśli nie zostanie szybko leczony. Jest to śmiertelne w około 5–10% przypadków.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

Czas potrzebny do wystąpienia objawów może wahać się od kilku godzin do kilku dni po ekspozycji na bakterie Clostridium botulinum lub ich toksyny.

W zależności od dokładnego rodzaju zatrucia jadem kiełbasianym , u niektórych osób początkowo występują objawy, takie jak nudności, wymioty, skurcze żołądka, biegunka lub zaparcia .

Bez leczenia zatrucie jadem kiełbasianym ostatecznie powoduje paraliż, który rozprzestrzenia się w dół ciała od głowy do nóg.

Objawy mogą obejmować:

Niemowlęta dotknięte chorobą mogą również słabo płakać, mieć trudności z karmieniem i mieć wiotką głowę, szyję i kończyny.

Kiedy uzyskać poradę medyczną

Botulizm to bardzo poważny stan, który wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Udaj się do najbliższego oddziału ratunkowego lub natychmiast zadzwoń pod numer 112, jeśli Ty lub ktoś, kogo znasz, ma objawy zatrucia jadem kiełbasianym.

Leczenie jest skuteczniejsze, im wcześniej się je rozpocznie.

Przyczyny i rodzaje zatrucia jadem kiełbasianym

Bakterie Clostridium botulinum występują w glebie, kurzu i osadach rzecznych lub morskich.

Same bakterie nie są szkodliwe, ale mogą wytwarzać wysoce trujące toksyny, gdy zostaną pozbawione tlenu, na przykład w zamkniętych puszkach lub butelkach, stojącej glebie lub błocie, a czasami w ludzkim ciele.

Istnieją 3 główne rodzaje botulizmu:

  • botulizm przenoszony przez żywność – gdy ktoś je żywność zawierającą toksyny, ponieważ nie została ona odpowiednio konserwowana, konserwowana lub gotowana
  • botulizm rany – kiedy rana zostaje zakażona bakteriami, zwykle w wyniku wstrzyknięcia nielegalnych narkotyków, takich jak heroina zakażona bakteriami, do mięśnia, a nie do żyły
  • botulizm niemowląt – kiedy dziecko połknie oporną postać bakterii, zwaną zarodnikami, w zanieczyszczonej glebie lub żywności, takiej jak miód (te zarodniki są nieszkodliwe dla starszych dzieci i dorosłych, ponieważ organizm rozwija się przed nimi od około 1 roku życia )

Wszystkie te rodzaje botulizmu są bardzo rzadkie w Wielkiej Brytanii, ale zdarzają się sporadyczne przypadki.

Leczenie botulizmu

Botulizm należy leczyć w szpitalu.

Sposób leczenia zależy od rodzaju botulizmu, ale zwykle obejmuje:

  • neutralizacja toksyn za pomocą zastrzyków specjalnych antytoksyn lub przeciwciał
  • wspieranie funkcji organizmu, takich jak oddychanie, aż do wyzdrowienia

Leczenie nie cofnie żadnego paraliżu, który już został spowodowany przez toksynę, ale powstrzyma jego pogorszenie.

U większości osób paraliż, który wystąpił przed leczeniem, stopniowo ustępuje w ciągu następnych tygodni lub miesięcy.

Zapobieganie botulizmowi

Ze względu na wysokie standardy higieny żywności w Wielkiej Brytanii, szanse na zatrucie jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność w żywności kupowanej w tym kraju są niewielkie.

Istnieje nieco większe ryzyko, jeśli produkujesz własną żywność, szczególnie jeśli dotyczy to konserw.

Jednak przestrzeganie procedur higieny żywności i zaleceń dotyczących puszkowania zmniejszy wszelkie ryzyko.

Nie jedz żywności z wybrzuszonych lub uszkodzonych puszek i unikaj jedzenia konserwowanych produktów o nieprzyjemnym zapachu, żywności przechowywanej w niewłaściwej temperaturze i przeterminowanej żywności.

Użytkownicy heroiny powinni unikać wstrzykiwania heroiny w mięśnie. Wstrzyknięcie heroiny dożylnie lub palenie może zmniejszyć ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, chociaż zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest niestosowanie heroiny w ogóle.

Dowiedz się, jak uzyskać pomoc w zaprzestaniu używania heroiny

W wielu przypadkach zatrucia jadem kiełbasianym niemowląt konkretna przyczyna nie została zidentyfikowana, więc nie zawsze można jej zapobiec.

Należy jednak unikać podawania dzieciom w wieku poniżej 1 roku życia, ponieważ wiadomo, że zawiera zarodniki Clostridium botulinum.