Celiakia to stan, w którym układ odpornościowy atakuje własne tkanki podczas spożywania glutenu. To uszkadza twoje jelita (jelito cienkie), więc nie jesteś w stanie wchłonąć składników odżywczych.
Celiakia może powodować szereg objawów, w tym biegunkę, ból brzucha i wzdęcia.
Celiakia jest spowodowana niepożądaną reakcją na gluten, który jest białkiem dietetycznym występującym w 3 rodzajach zbóż:
- pszenica
- jęczmień
- żyto
Gluten znajduje się w każdej żywności zawierającej te zboża, w tym:
- makaron
- ciastka
- płatki śniadaniowe
- większość rodzajów chleba
- niektóre rodzaje sosów
- kilka gotowych posiłków
Ponadto większość piw jest wytwarzana z jęczmienia.
Objawy celiakii
Spożywanie żywności zawierającej gluten może wywołać szereg objawów jelitowych, takich jak:
- biegunka , która może mieć szczególnie nieprzyjemny zapach
- bóle brzucha
- wzdęcia i pierdzenie (wzdęcia)
- niestrawność
- zaparcie
Celiakia może również powodować bardziej ogólne objawy, w tym:
- zmęczenie (znużenie) w wyniku niedostatecznej ilości składników odżywczych z pożywienia (niedożywienie)
- niezamierzona utrata masy ciała
- swędząca wysypka (opryszczkowe zapalenie skóry)
- problemy z zajściem w ciążę (niepłodność)
- uszkodzenie nerwów (neuropatia obwodowa)
- zaburzenia, które wpływają na koordynację, równowagę i mowę (ataksja)
Dzieci z celiakią mogą nie rosnąć w oczekiwanym tempie i mogą mieć opóźnione dojrzewanie .
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. To tutaj układ odpornościowy (obrona organizmu przed infekcją) omyłkowo atakuje zdrową tkankę.
W celiakii układ odpornościowy uważa substancje zawarte w glutenie za zagrożenie dla organizmu i atakuje je.
To uszkadza powierzchnię jelita cienkiego (jelita), zakłócając zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.
Nie jest do końca jasne, co powoduje, że układ odpornościowy działa w ten sposób, ale wydaje się, że rolę odgrywa tu kombinacja genetyki i środowiska.
Leczenie celiakii
Nie ma lekarstwa na celiakię, ale przestrzeganie diety bezglutenowej powinno pomóc kontrolować objawy i zapobiegać długotrwałym powikłaniom tej choroby.
Nawet jeśli masz łagodne objawy, nadal zaleca się zmianę diety, ponieważ dalsze spożywanie glutenu może prowadzić do poważnych komplikacji. Może tak być również w przypadku, gdy testy wykażą, że masz pewien stopień celiakii, nawet jeśli nie masz zauważalnych objawów.
Ważne jest, aby Twoja dieta bezglutenowa była zdrowa i zbilansowana.
Zwiększenie w ostatnich latach wachlarza dostępnych produktów bezglutenowych umożliwiło stosowanie zarówno zdrowej, jak i zróżnicowanej diety bezglutenowej.
Powikłania celiakii
Powikłania celiakii mają tendencję do dotykania tylko osób, które nadal jedzą gluten lub tych, u których jeszcze nie zdiagnozowano schorzenia, co może być częstym problemem w łagodniejszych przypadkach.
Potencjalne powikłania długoterminowe obejmują:
- osłabienie kości (osteoporoza)
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- witamina B12 i niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego
Mniej powszechne i poważniejsze powikłania obejmują niektóre rodzaje raka, takie jak rak jelita grubego , oraz problemy wpływające na ciążę, takie jak mała masa urodzeniowa dziecka.
Dowiedz się więcej o powikłaniach celiakii
Kogo to dotyczy
Celiakia to choroba, która dotyka co najmniej 1 na 100 osób w Wielkiej Brytanii.
Jednak niektórzy eksperci uważają, że może to być niedoceniane, ponieważ łagodniejsze przypadki mogą pozostać nierozpoznane lub błędnie zdiagnozowane jako inne schorzenia układu pokarmowego, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS) .
Zgłoszone przypadki celiakii są około 3 razy częstsze u kobiet niż u mężczyzn.
Może rozwinąć się w każdym wieku, chociaż najprawdopodobniej wystąpią objawy:
- we wczesnym dzieciństwie – między 8 a 12 miesiącem życia, chociaż może minąć kilka lat, zanim zostanie postawiona prawidłowa diagnoza
- w późniejszej dorosłości – między 40 a 60 rokiem życia
Osoby z określonymi schorzeniami, w tym cukrzycą typu 1 , autoimmunologiczną chorobą tarczycy, zespołem Downa i zespołem Turnera , mają zwiększone ryzyko zachorowania na celiakię.
Krewni pierwszego stopnia (rodzice, bracia, siostry i dzieci) osób z celiakią są również narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia tej choroby.
Diagnozowanie celiakii
W Anglii nie przeprowadza się rutynowych badań w kierunku celiakii.
Testy są zwykle zalecane tylko osobom, które mają zwiększone ryzyko rozwoju celiakii, na przykład osoby z rodzinną historią choroby.
Krewni pierwszego stopnia osób z celiakią powinni zostać przebadani.
Zobacz diagnozowanie celiakii, aby uzyskać więcej informacji o tym, kiedy należy wykonywać testy w kierunku celiakii.
Pomoc i wsparcie
Celiac UK to brytyjska organizacja charytatywna na rzecz osób z celiakią.
Jego strona internetowa zawiera przydatne zasoby, w tym informacje o diecie bezglutenowej , lokalnych grupach, wolontariacie i trwających kampaniach.
Możesz również zadzwonić na infolinię Celiac UK 0333332 2033 , czynną od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 17:00.
Pomóż nam ulepszyć naszą stronę internetową
Jeśli skończyłeś już to, co robisz, czy możesz odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących dzisiejszej wizyty?