Migrena – przyczyny

Dokładna przyczyna migren jest nieznana, ale uważa się, że są one wynikiem nieprawidłowej aktywności mózgu, która tymczasowo wpływa na sygnały nerwowe, chemikalia i naczynia krwionośne w mózgu.

Nie jest jasne, co powoduje tę zmianę w aktywności mózgu, ale możliwe jest, że twoje geny zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia migreny w wyniku określonego wyzwalacza.

Migrena wyzwala

Sugerowano wiele możliwych wyzwalaczy migreny, w tym czynniki hormonalne, emocjonalne, fizyczne, dietetyczne, środowiskowe i medyczne.

Te wyzwalacze są bardzo indywidualne, ale może pomóc prowadzenie dziennika, aby sprawdzić, czy możesz zidentyfikować spójny wyzwalacz.

Czasami może być trudno stwierdzić, czy coś jest naprawdę wyzwalaczem lub czy to, czego doświadczasz, jest wczesnym objawem ataku migreny.

Zmiany hormonalne

Niektóre kobiety doświadczają migreny w okresie ich miesiączki, prawdopodobnie z powodu zmian poziomu hormonów, takich jak estrogen, w tym czasie.

Ten rodzaj migreny zwykle pojawia się od 2 dni przed rozpoczęciem miesiączki do 3 dni później.

Niektóre kobiety doświadczają migreny tylko w tym czasie, co jest znane jako czysta migrena menstruacyjna.

Ale większość kobiet doświadcza ich także w innych sytuacjach i nazywa się to migreną menstruacyjną.

Wiele kobiet odczuwa poprawę migreny po menopauzie , chociaż menopauza może wywołać migrenę lub pogorszyć ją u niektórych kobiet.

Wyzwalacze emocjonalne:

  • naprężenie
  • niepokój
  • napięcie
  • zaszokować
  • depresja
  • podniecenie

Fizyczne wyzwalacze:

Wyzwalacze dietetyczne:

  • pominięte, opóźnione lub nieregularne posiłki
  • odwodnienie
  • alkohol
  • produkty kofeinowe, takie jak herbata i kawa
  • określone produkty spożywcze, takie jak czekolada i owoce cytrusowe
  • żywność zawierająca substancję tyraminę, w tym wędliny, ekstrakty drożdżowe, marynowane śledzie, wędzone ryby (np. wędzony łosoś) i niektóre sery (takie jak cheddar, stilton i camembert)

Ponadto żywność, która była przechowywana w temperaturze pokojowej, zamiast być chłodzona lub mrożona, może mieć wzrost poziomu tyraminy.

Wyzwalacze środowiskowe:

  • jasne światła
  • migoczące ekrany, takie jak ekran telewizora lub komputera
  • palenie (lub zadymione pokoje)
  • głośne dźwięki
  • zmiany klimatyczne, takie jak zmiany wilgotności lub bardzo niskie temperatury
  • mocne zapachy
  • duszna atmosfera

Leki: