Niedożywienie to poważny stan, który ma miejsce, gdy Twoja dieta nie zawiera odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Oznacza „złe odżywianie” i może odnosić się do:
- niedożywienie – niewystarczająca ilość składników odżywczych
- nadmierne odżywianie – uzyskanie większej ilości składników odżywczych niż potrzeba
Te strony koncentrują się na niedożywieniu. Przeczytaj o otyłości, aby dowiedzieć się więcej o problemach związanych z nadmiernym odżywianiem.
Oznaki i objawy niedożywienia
Typowe objawy niedożywienia to:
- niezamierzona utrata masy ciała – utrata 5% do 10% lub więcej masy ciała w ciągu 3 do 6 miesięcy jest jednym z głównych objawów niedożywienia
- niska masa ciała – osoby z indeksem masy ciała (BMI) poniżej 18,5 są narażone na niedożywienie (skorzystaj z kalkulatora BMI, aby obliczyć swoje BMI)
- brak zainteresowania jedzeniem i piciem
- uczucie zmęczenia przez cały czas
- czuć się słabym
- częste zachorowania i długi czas powrotu do zdrowia
- u dzieci, które nie rosną lub nie przybierają na wadze w oczekiwanym tempie
Przeczytaj więcej o objawach niedożywienia .
Kiedy iść do lekarza rodzinnego
Zobacz lekarza rodzinnego, jeśli:
- nieumyślnie straciłeś na wadze w ciągu ostatnich 3 do 6 miesięcy
- masz inne objawy niedożywienia
- obawiasz się, że ktoś pod Twoją opieką, na przykład dziecko lub osoba starsza, może być niedożywiony
Jeśli martwisz się o przyjaciela lub członka rodziny, spróbuj zachęcić ich do wizyty u lekarza rodzinnego.
Lekarz rodzinny może sprawdzić, czy jesteś zagrożony niedożywieniem, mierząc Twoją wagę i wzrost oraz pytając o wszelkie problemy zdrowotne, które masz lub jakiekolwiek niedawne zmiany masy ciała lub apetytu.
Jeśli uznają, że możesz być niedożywiony, mogą skierować Cię do lekarza, np. Dietetyka, w celu omówienia leczenia.
Kto jest zagrożony niedożywieniem
Niedożywienie to powszechny problem, który dotyka miliony ludzi w Wielkiej Brytanii.
Każdy może zostać niedożywiony, ale częściej występuje u osób, które:
- masz długotrwałe schorzenia, które wpływają na apetyt, wagę i / lub stopień wchłaniania składników odżywczych przez jelita, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna
- mają problemy z przełykaniem (dysfagia)
- są społecznie odizolowani, mają ograniczoną mobilność lub niskie dochody
- potrzebują dodatkowej energii, na przykład osoby z mukowiscydozą, wracają do zdrowia po poważnych urazach lub oparzeniach, a osoby z drżeniem (niekontrolowane potrząsanie)
Szczególnie zagrożone są osoby w wieku 65 lat i starsze, a utrata masy ciała nie jest nieuniknionym skutkiem starości.
Przeczytaj więcej o przyczynach niedożywienia .
Leczenie niedożywienia
Leczenie niedożywienia zależy od ogólnego stanu zdrowia i stopnia niedożywienia.
Pierwsza rada dietetyczna to zazwyczaj:
- jedz „wzbogaconą” żywność o wysokiej zawartości kalorii i białka
- przekąska między posiłkami
- pij napoje zawierające dużo kalorii
Niektóre osoby potrzebują również wsparcia w przypadku podstawowych problemów, takich jak ograniczona mobilność. Na przykład opieka w domu lub terapia zajęciowa .
Jeśli dziecko jest niedożywione, jego rodzina lub opiekunowie mogą potrzebować porady i wsparcia, aby zająć się podstawowymi przyczynami tego zdarzenia.
Jeśli te początkowe zmiany w diecie nie wystarczą, lekarz, pielęgniarka lub dietetyk może również zasugerować przyjmowanie dodatkowych składników odżywczych w postaci odżywczych napojów lub suplementów.
Jeśli masz trudności z jedzeniem i nie można temu zaradzić poprzez wprowadzenie zmian, takich jak jedzenie miękkich lub płynnych pokarmów, możesz zalecić inne metody leczenia, takie jak:
- sondę do karmienia – można ją wprowadzić przez nos i do żołądka lub wprowadzić bezpośrednio do żołądka przez skórę brzucha
- odżywianie podawane bezpośrednio do żyły
Przeczytaj więcej o tym, jak leczy się niedożywienie .
Zapobieganie niedożywieniu
Najlepszym sposobem zapobiegania niedożywieniu jest zdrowa, zbilansowana dieta .
Musisz jeść różnorodne produkty z głównych grup żywności, w tym:
- dużo owoców i warzyw
- dużo produktów bogatych w skrobię, takich jak chleb, ryż, ziemniaki, makaron
- niektóre produkty mleczne i inne niż produkty mleczne
- niektóre źródła białka, takie jak mięso , ryby , jajka i fasola
Przewodnik Eatwell zawiera więcej informacji na temat rodzajów żywności, które powinieneś uwzględnić w swojej diecie i jak uzyskać właściwą równowagę między nimi wszystkimi.
Porozmawiaj z lekarzem rodzinnym lub specjalistą, jeśli masz problem zdrowotny, który zwiększa ryzyko niedożywienia. Możesz mieć bardziej złożone potrzeby żywieniowe lub potrzebujesz suplementów.
Dalsza informacja