Probiotyki to żywe bakterie i drożdże promowane jako przynoszące różne korzyści zdrowotne. Zazwyczaj dodaje się je do jogurtów lub przyjmuje się jako suplementy diety i często określa się je jako „dobre” lub „przyjazne” bakterie.
Uważa się, że probiotyki pomagają przywrócić naturalną równowagę bakterii w jelitach (w tym żołądku i jelitach), gdy została ona zakłócona przez chorobę lub leczenie.
Istnieją dowody na to, że probiotyki mogą być pomocne w niektórych przypadkach, na przykład pomagają zapobiegać biegunce podczas przyjmowania antybiotyków i pomagają złagodzić niektóre objawy zespołu jelita drażliwego (IBS).
Ale jest niewiele dowodów na poparcie wielu oświadczeń zdrowotnych o nich. Na przykład nie ma dowodów na to, że probiotyki mogą pomóc w leczeniu egzemy.
Ale dla większości ludzi probiotyki wydają się być bezpieczne. Jeśli chcesz ich wypróbować, a masz zdrowy układ odpornościowy, nie powinny powodować żadnych przykrych skutków ubocznych.
Kwestie, o których należy pamiętać
Jeśli rozważasz wypróbowanie probiotyków, jest kilka kwestii, o których musisz wiedzieć.
Probiotyki są generalnie klasyfikowane jako żywność, a nie lekarstwa, co oznacza, że nie przechodzą przez rygorystyczne testy, które są przeprowadzane przez leki.
Ze względu na sposób, w jaki regulowane są probiotyki, nie zawsze możemy być pewni, że:
- produkt faktycznie zawiera bakterie wymienione na etykiecie żywności
- produkt zawiera wystarczającą ilość bakterii, aby wywołać efekt
- bakterie są w stanie przeżyć wystarczająco długo, aby dotrzeć do jelit
Istnieje wiele różnych rodzajów probiotyków, które mogą mieć różny wpływ na organizm, a niewiele wiadomo o tym, które z nich są najlepsze.
Możesz znaleźć konkretny rodzaj probiotyku, który pomoże rozwiązać jeden problem. Ale to nie znaczy, że pomoże innym problemom lub że inne rodzaje probiotyków będą działać równie dobrze.
I prawdopodobnie będzie ogromna różnica między probiotykami klasy farmaceutycznej, które są obiecujące w badaniach klinicznych, a jogurtami i suplementami sprzedawanymi w sklepach.