Dysfagia (problemy z połykaniem) – przyczyny

Ponieważ połykanie jest złożonym procesem, istnieje wiele powodów, dla których może rozwinąć się dysfagia.

Istnieją 2 główne typy dysfagii, spowodowane problemami z:

  • usta lub gardło – znane jako dysfagia ustno-gardłowa
  • przełyk (przewód, który przenosi pokarm z ust do żołądka) – znany jako dysfagia przełyku

Poniżej wyjaśniono niektóre przyczyny dysfagii.

Przyczyny neurologiczne

Uszkodzenie układu nerwowego (mózgu i rdzenia kręgowego) może wpływać na nerwy odpowiedzialne za rozpoczynanie i kontrolowanie połykania.

Niektóre neurologiczne przyczyny dysfagii obejmują:

Wady wrodzone i rozwojowe

Termin „wrodzony” odnosi się do czegoś, z czym się rodzisz. Warunki rozwojowe wpływają na sposób, w jaki się rozwijasz.

Wrodzone lub rozwojowe stany, które mogą powodować dysfagię, obejmują:

Przeszkoda

Stany powodujące niedrożność gardła lub zwężenie przełyku (rurka przenosząca pokarm z ust do żołądka) mogą utrudniać połykanie.

Niektóre przyczyny niedrożności i zwężenia obejmują:

  • rak jamy ustnej lub rak gardła, taki jak rak krtani lub rak przełyku – po wyleczeniu tych nowotworów niedrożność może już nie stanowić problemu
  • woreczki gardłowe (gardłowe) – w górnej części przełyku rozwija się duży worek, który ogranicza zdolność połykania zarówno płynów, jak i ciał stałych; to rzadki stan, który dotyka głównie osoby starsze
  • eozynofilowe zapalenie przełyku – rodzaj białych krwinek (eozynofili) odkłada się w wyściółce przełyku w wyniku reakcji na pokarmy, alergeny lub refluks żołądkowy; narost uszkadza wyściółkę przełyku i powoduje trudności w połykaniu
  • radioterapia – może powodować blizny, które zwężają kanał w gardle i przełyku
  • choroba refluksowa przełyku (ang. gastro-oesophageal reflux disease, GORD) – kwas żołądkowy może powodować rozwój tkanki bliznowatej, zwężając przełyk
  • infekcje, takie jak gruźlica lub pleśniawki – mogą prowadzić do zapalenia przełyku (zapalenie przełyku)

Warunki mięśniowe

Każdy stan, który wpływa na mięśnie używane do wypychania pokarmu w dół przełyku i do żołądka, może powodować dysfagię, chociaż takie stany są rzadkie.

Dwa stany mięśniowe związane z dysfagią to:

  • twardzina skóry – w której układ odpornościowy (naturalny system obronny organizmu) atakuje zdrowe tkanki, prowadząc do usztywnienia mięśni gardła i przełyku
  • achalazja – gdzie mięśnie przełyku tracą zdolność rozluźniania się i otwierania, aby umożliwić przedostanie się pokarmu lub płynu do żołądka

Inne przyczyny

Mięśnie używane do połykania mogą z wiekiem słabnąć. Może to wyjaśniać, dlaczego dysfagia jest stosunkowo częsta u osób starszych.

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) to zbiór chorób płuc, które utrudniają prawidłowe oddychanie. Trudności w oddychaniu mogą czasami wpływać na zdolność połykania.

Dysfagia może również czasami rozwinąć się jako powikłanie operacji głowy lub szyi.