Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego występuje, gdy brak którejkolwiek z tych witamin wpływa na zdolność organizmu do wytwarzania w pełni funkcjonujących czerwonych krwinek.
Czerwone krwinki przenoszą tlen w organizmie. Większość osób z niedokrwistością z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego ma niedorozwinięte czerwone krwinki, które są większe niż normalnie. Termin medyczny to niedokrwistość megaloblastyczna.
Niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego może być wynikiem różnych problemów.
Przyczyny niedoboru witaminy B12
Niedokrwistość złośliwa
Niedokrwistość złośliwa jest najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 w Wielkiej Brytanii.
Niedokrwistość złośliwa to choroba autoimmunologiczna, która wpływa na żołądek.
Choroba autoimmunologiczna oznacza, że układ odpornościowy, naturalny system obronny organizmu, który chroni przed chorobami i infekcjami, atakuje zdrowe komórki organizmu.
Witamina B12 jest połączona z białkiem zwanym czynnikiem wewnętrznym w żołądku. Ta mieszanka witaminy B12 i czynnika wewnętrznego jest następnie wchłaniana do organizmu w części jelita zwanej dystalnym odcinkiem jelita krętego.
Niedokrwistość złośliwa powoduje, że układ odpornościowy atakuje komórki żołądka wytwarzające czynnik wewnętrzny, co oznacza, że organizm nie jest w stanie wchłonąć witaminy B12.
Dokładna przyczyna niedokrwistości złośliwej jest nieznana, ale częściej występuje u kobiet w wieku około 60 lat, osób z historią rodzinną tej choroby i osób z inną chorobą autoimmunologiczną, taką jak choroba Addisona lub bielactwo nabyte .
Dieta
U niektórych osób może dojść do niedoboru witaminy B12 w wyniku niewystarczającej ilości witaminy B12 w diecie.
Dieta zawierająca mięso, ryby i nabiał zwykle dostarcza wystarczającej ilości witaminy B12, ale osoby, które nie jedzą regularnie tych produktów, na przykład osoby na diecie wegańskiej lub które mają ogólnie bardzo złą dietę, mogą mieć niedobór.
Zapasy witaminy B12 w organizmie mogą utrzymywać się przez około 2 do 4 lat bez uzupełniania, więc pojawienie się jakichkolwiek problemów po zmianie diety może zająć dużo czasu.
Stany wpływające na żołądek
Niektóre schorzenia żołądka lub operacje żołądka mogą uniemożliwić wchłanianie wystarczającej ilości witaminy B12.
Na przykład gastrektomia , zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu części żołądka, zwiększa ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy B12.
Stany wpływające na jelita
Niektóre schorzenia wpływające na jelita mogą również uniemożliwić wchłanianie niezbędnej ilości witaminy B12.
Na przykład choroba Leśniowskiego-Crohna , długotrwała choroba powodująca zapalenie błony śluzowej układu pokarmowego, może czasami oznaczać, że organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy B12.
Leki
Niektóre rodzaje leków mogą prowadzić do zmniejszenia ilości witaminy B12 w organizmie.
Na przykład inhibitory pompy protonowej (PPI), lek czasami stosowany w leczeniu niestrawności , mogą pogorszyć niedobór witaminy B12.
PPI hamują wytwarzanie kwasu żołądkowego, który jest potrzebny do uwalniania witaminy B12 z pożywienia, które spożywasz.
Twój lekarz rodzinny będzie wiedział, jakie leki mogą wpływać na poziom witaminy B12 i będzie Cię monitorował, jeśli to konieczne.
Funkcjonalny niedobór witaminy B12
Niektórzy ludzie mogą doświadczać problemów związanych z niedoborem witaminy B12, mimo że wydają się mieć normalny poziom witaminy B12 we krwi.
Może się to zdarzyć w wyniku problemu znanego jako funkcjonalny niedobór witaminy B12, gdzie występuje problem z białkami, które pomagają w transporcie witaminy B12 między komórkami.
Skutkuje to powikłaniami neurologicznymi obejmującymi rdzeń kręgowy.
Przyczyny niedoboru kwasu foliowego
Kwas foliowy rozpuszcza się w wodzie, co oznacza, że organizm nie jest w stanie go przechowywać przez długi czas.
Zapasy kwasu foliowego w organizmie zwykle wystarczają na 4 miesiące. Oznacza to, że potrzebujesz kwasu foliowego w swojej codziennej diecie, aby zapewnić organizmowi wystarczające zapasy witaminy.
Podobnie jak niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego może rozwinąć się z wielu powodów.
Dieta
Dobre źródła kwasu foliowego to brokuły, brukselka, szparagi, groszek, ciecierzyca i brązowy ryż.
Jeśli nie jesz regularnie tego typu pokarmów, możesz rozwinąć niedobór kwasu foliowego.
Niedobór kwasu foliowego spowodowany brakiem kwasu foliowego w diecie występuje częściej u osób, które mają ogólnie niezrównoważoną i niezdrową dietę, osób, które regularnie nadużywają alkoholu oraz osób stosujących modną dietę, która nie obejmuje spożywania dobrych źródeł kwasu foliowego.
Złe wchłanianie
Czasami organizm może nie być w stanie wchłonąć kwasu foliowego tak skutecznie, jak powinien. Jest to zwykle spowodowane stanem chorobowym wpływającym na układ pokarmowy, takim jak celiakia .
Nadmierne sikanie
Jeśli często oddajesz mocz, możesz stracić kwas foliowy z organizmu.
Może to być spowodowane stanem podstawowym, który wpływa na jeden z narządów, takim jak:
- zastoinowa niewydolność serca – gdy serce nie jest w stanie pompować wystarczającej ilości krwi w organizmie
- ostre uszkodzenie wątroby – często spowodowane piciem nadmiernych ilości alkoholu
- dializa długotrwała – gdzie maszyna, która naśladuje funkcję nerek, służy do filtrowania produktów przemiany materii z krwi
Medycyna
Niektóre rodzaje leków zmniejszają ilość kwasu foliowego w organizmie lub utrudniają jego wchłanianie.
Należą do nich niektóre leki przeciwdrgawkowe (leki stosowane w leczeniu padaczki ), kolestyramina, sulfasalazyna i metotreksat.
Twój lekarz rodzinny będzie wiedział, jakie leki mogą wpływać na poziom kwasu foliowego i będzie Cię monitorował, jeśli to konieczne.
Inne przyczyny
Twoje ciało czasami potrzebuje więcej kwasu foliowego niż normalnie. Może to spowodować niedobór kwasu foliowego, jeśli nie możesz zaspokoić zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
Twój organizm może potrzebować więcej kwasu foliowego niż zwykle, jeśli:
- są w ciąży
- ma raka
- u pacjenta występuje choroba krwi – taka jak anemia sierpowata , wrodzona choroba krwi powodująca nieprawidłowy rozwój czerwonych krwinek
- walczą z infekcją lub stanem zdrowia powodującym stan zapalny (zaczerwienienie i obrzęk)
Wcześniaki (urodzone przed 37 tygodniem ciąży) są również bardziej narażone na niedobór kwasu foliowego, ponieważ ich rozwijające się ciała wymagają większych ilości kwasu foliowego niż normalnie.
Ciąża
Jeśli jesteś w ciąży lub istnieje ryzyko zajścia w ciążę, zaleca się przyjmowanie 400 mikrogramów tabletki kwasu foliowego codziennie przed ciążą i do 12 tygodnia ciąży.
Zapewni to Tobie i Twojemu dziecku wystarczającą ilość kwasu foliowego i pomoże Twojemu dziecku rosnąć i rozwijać się.
Tabletki kwasu foliowego są dostępne na receptę od lekarza rodzinnego lub można je kupić w aptekach, dużych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.
Jeśli jesteś w ciąży i masz inny stan, który może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy, Twój lekarz rodzinny będzie Cię uważnie monitorował, aby zapobiec wystąpieniu anemii.
W niektórych przypadkach możesz potrzebować większej dawki kwasu foliowego. Na przykład, jeśli masz cukrzycę, powinieneś zażywać suplement 5 miligramów (5 mg) kwasu foliowego zamiast standardowych 400 mikrogramów.
Twój lekarz rodzinny może przepisać wyższą dawkę kwasu foliowego.