Oprócz witamin i bardziej powszechnych minerałów zdrowa dieta zawiera wiele innych składników odżywczych.
Ta sekcja zawiera informacje na temat:
- beta karoten
- chrom
- kobalt
- miedź
- magnez
- mangan
- molibden
- fosfor
- potas
- selen
- chlorek sodu (sól)
- cynk
Beta karoten
Beta-karoten nadaje żółtym i pomarańczowym owocom i warzywom kolor. W organizmie przekształca się w witaminę A , więc może wykonywać te same zadania w organizmie, co witamina A.
Dobre źródła beta-karotenu
Główne źródła beta-karotenu to:
- warzywa żółte i zielone (liściaste) – takie jak szpinak, marchew i czerwona papryka
- żółte owoce – takie jak mango, papaja i morele
Ile beta-karotenu potrzebuję?
Powinieneś być w stanie uzyskać potrzebną ilość beta-karotenu z codziennej diety.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo beta-karotenu?
Nie ma dowodów, że beta-karoten, który otrzymujemy z pożywienia, jest szkodliwy.
Stwierdzono jednak, że suplementy beta-karotenu zwiększają ryzyko raka płuc u osób, które palą lub były mocno narażone na działanie azbestu w pracy.
Możliwe, że przyjmowanie dużych ilości suplementów beta-karotenu może również zwiększać ryzyko raka u innych osób.
Niektóre badania sugerują, że posiadanie dużych ilości witaminy A przez długi czas może wpływać na kości ludzi i zwiększać prawdopodobieństwo ich złamań, gdy będą starsze. Beta-karoten nie ma takiego efektu.
Co radzi Departament Zdrowia?
Powinieneś być w stanie uzyskać potrzebną ilość beta-karotenu, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli zdecydujesz się na suplementy beta-karotenu, ważne jest, aby nie przyjmować zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Nie należy przyjmować więcej niż 7 mg suplementów beta-karotenu dziennie, chyba że zaleci to lekarz.
Osobom palącym lub narażonym na kontakt z azbestem odradza się przyjmowanie suplementów beta-karotenu.
Chrom
Uważa się, że chrom wpływa na zachowanie hormonu insuliny w organizmie. Oznacza to, że chrom może wpływać na ilość energii, którą otrzymujemy z pożywienia.
Dobre źródła chromu
Dobre źródła chromu obejmują:
- mięso
- produkty pełnoziarniste – takie jak pełnoziarnisty chleb i cały owies
- soczewica
- brokuły
- ziemniaki
- przyprawy
Ile potrzebuję chromu?
Około 25 mikrogramów chromu dziennie powinno wystarczyć dorosłym. Mikrogram jest 1000 razy mniejszy niż miligram (mg).
Słowo mikrogram jest czasami zapisywane za pomocą greckiego symbolu μ, po którym następuje litera g (μg).
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny chrom, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo chromu?
Nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć, jakie mogą być skutki codziennego przyjmowania dużych dawek chromu.
Co radzi Departament Zdrowia?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny chrom, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy chromu, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 10 mg lub mniej chromu dziennie z pożywienia i suplementów jest mało prawdopodobne, aby zaszkodziło.
Kobalt
Kobalt stanowi część witaminy B12 .
Dobre źródła kobaltu
Dobre źródła kobaltu to:
- ryba
- orzechy
- zielone warzywa liściaste – takie jak brokuły i szpinak
- zboża – takie jak owies
Ile potrzebuję kobaltu?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały kobalt, którego potrzebujesz z codziennej diety.
Kobalt jest główną częścią witaminy B12. Więc jeśli masz wystarczająco dużo witaminy B12, dostaniesz również wystarczającą ilość kobaltu.
Dorośli potrzebują około 1,5 mikrograma witaminy B12 dziennie.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo kobaltu?
Długotrwałe spożywanie dużych ilości kobaltu może wpływać na serce i zmniejszać płodność u mężczyzn.
Co radzi Departament Zdrowia?
Zbyt dużo kobaltu może być szkodliwe. Ale kobalt nie jest obecnie używany w suplementach w Wielkiej Brytanii, a ilość, którą otrzymujemy z pożywienia, nie jest szkodliwa.
Przyjmowanie 1,4 mg lub mniej suplementów kobaltu dziennie raczej nie spowoduje żadnych szkód.
Miedź
Miedź pomaga:
- wytwarzają czerwone i białe krwinki
- wyzwalają uwalnianie żelaza do hemoglobiny, substancji, która przenosi tlen w organizmie
Uważa się również, że jest ważny dla wzrostu niemowląt, rozwoju mózgu, układu odpornościowego i mocnych kości.
Dobre źródła miedzi
Dobre źródła miedzi obejmują:
- orzechy
- skorupiak
- podroby
Ile miedzi potrzebuję?
Dorośli w wieku od 19 do 64 lat potrzebują 1,2 mg miedzi dziennie.
Powinieneś być w stanie uzyskać całą miedź, której potrzebujesz z codziennej diety.
Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo miedzi?
Przyjmowanie dużych dawek miedzi może spowodować:
- ból brzucha
- choroba
- biegunka
- uszkodzenie wątroby i nerek (jeśli jest przyjmowane przez długi czas)
Co radzi Departament Zdrowia?
Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną ilość miedzi, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy miedzi, nie bierz ich zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 1 mg lub mniej suplementów miedzi dziennie jest mało prawdopodobne, aby spowodowało jakiekolwiek szkody.
Magnez
Magnez to minerał, który pomaga:
- zamień jedzenie, które jemy, w energię
- upewnij się, że gruczoły przytarczyczne, które wytwarzają hormony ważne dla zdrowia kości, działają normalnie
Dobre źródła magnezu
Magnez znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, w tym:
- zielone warzywa liściaste – takie jak szpinak
- orzechy
- brązowy ryż
- chleb (zwłaszcza pełnoziarnisty)
- ryba
- mięso
- produkty mleczne
Ile magnezu potrzebuję?
Ilość potrzebnego magnezu to:
- 300mg dziennie dla mężczyzn (od 19 do 64 lat)
- 270mg dziennie dla kobiet (od 19 do 64 lat)
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny magnez z codziennej diety.
Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo magnezu?
Przyjmowanie dużych dawek magnezu (ponad 400 mg) przez krótki czas może powodować biegunkę .
Nie ma wystarczających dowodów, aby powiedzieć, jakie mogą być skutki przyjmowania dużych dawek magnezu przez długi czas.
Co radzi Departament Zdrowia?
Cały potrzebny magnez powinieneś być w stanie uzyskać, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy magnezu, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 400 mg lub mniej magnezu dziennie z suplementów jest mało prawdopodobne, aby spowodowało jakiekolwiek szkody.
Mangan
Mangan pomaga wytwarzać i aktywować niektóre enzymy w organizmie. Enzymy to białka, które pomagają organizmowi przeprowadzać reakcje chemiczne, takie jak rozkładanie żywności.
Dobre źródła manganu
Mangan znajduje się w różnych produktach spożywczych, w tym:
- herbata – dla wielu prawdopodobnie największe źródło manganu
- chleb
- orzechy
- płatki
- zielone warzywa – takie jak groszek i fasolka szparagowa
Ile manganu potrzebuję?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny mangan z codziennej diety.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo manganu?
Przyjmowanie dużych dawek manganu przez dłuższy czas może powodować ból mięśni, uszkodzenie nerwów i inne objawy, takie jak zmęczenie i depresja.
Co radzi Departament Zdrowia?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny mangan, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy manganu, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Dla większości ludzi jest mało prawdopodobne, aby przyjmowanie 4 mg lub mniej suplementów manganu dziennie spowodowało jakiekolwiek szkody.
W przypadku osób starszych, które mogą być bardziej wrażliwe na mangan, jest mało prawdopodobne, aby przyjmowanie 0,5 mg lub mniej suplementów manganu dziennie spowodowało jakiekolwiek szkody.
Molibden
Molibden pomaga wytwarzać i aktywować niektóre białka biorące udział w reakcjach chemicznych (enzymy), które pomagają w naprawie i tworzeniu materiału genetycznego.
Dobre źródła molibdenu
Molibden znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych. Pokarmy rosnące nad ziemią mają zwykle wyższą zawartość molibdenu niż produkty rosnące pod ziemią, takie jak ziemniaki lub marchew.
Dobre źródła molibdenu obejmują:
- orzechy
- konserwy warzywne
- zboża – takie jak owies
- groszek
- warzywa liściaste – w tym brokuły i szpinak
- kalafior
Ile potrzebuję molibdenu?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny molibden z codziennej diety.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo molibdenu?
Istnieją dowody sugerujące, że przyjmowanie suplementów molibdenu może powodować ból stawów.
Co radzi Departament Zdrowia?
Wszystkie potrzebne ilości molibdenu powinny być dostępne dzięki zróżnicowanej i zbilansowanej diecie. Molibden, który otrzymujemy z pożywienia, nie jest prawdopodobnie szkodliwy.
Fosfor
Fosfor to minerał, który pomaga budować mocne kości i zęby oraz pomaga uwolnić energię z pożywienia.
Dobre źródła fosforu
Fosfor znajduje się w wielu produktach spożywczych.
Dobre źródła obejmują:
- czerwone mięso
- produkty mleczne
- ryba
- drób
- chleb
- brązowy ryż
- owies
Ile potrzebuję fosforu?
Dorośli potrzebują 550 mg fosforu dziennie.
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny fosfor z codziennej diety.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo fosforu?
Przyjmowanie dużych dawek suplementów fosforu przez krótki czas może powodować biegunkę lub ból brzucha.
Przyjmowanie dużych dawek przez długi czas może zmniejszyć ilość wapnia w organizmie, co oznacza, że kości są bardziej podatne na złamania.
Co radzi Departament Zdrowia?
Cały potrzebny fosfor powinieneś być w stanie uzyskać, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy fosforu, ważne jest, aby nie przyjmować zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 250 mg lub mniej suplementów fosforu dziennie oprócz fosforu otrzymywanego z diety jest mało prawdopodobne, aby spowodowało jakiekolwiek szkody.
Potas
Potas to minerał, który pomaga kontrolować równowagę płynów w organizmie, a także pomaga w prawidłowej pracy mięśnia sercowego.
Dobre źródła potasu
Potas znajduje się w większości rodzajów żywności.
Dobre źródła potasu obejmują:
- owoce – takie jak banany
- niektóre warzywa – takie jak brokuły, pasternak i brukselka
- impulsy
- orzechy i nasiona
- ryba
- skorupiak
- wołowina
- kurczak
- indyk
Ile potasu potrzebuję?
Dorośli (od 19 do 64 lat) potrzebują 3500 mg potasu dziennie. Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny potas z codziennej diety.
Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo potasu?
Przyjmowanie zbyt dużej ilości potasu może powodować ból brzucha, nudności i biegunkę.
Co radzi Departament Zdrowia?
Cały potrzebny potas powinieneś być w stanie uzyskać, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy potasu, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 3700 mg lub mniej suplementów potasu dziennie jest mało prawdopodobne, aby miało oczywiste szkodliwe skutki.
Jednak osoby starsze mogą być bardziej narażone na szkodliwe działanie potasu, ponieważ ich nerki mogą mieć mniejszą zdolność usuwania potasu z krwi.
Osoby starsze nie powinny przyjmować suplementów potasu, chyba że zaleci to lekarz.
Selen
Selen wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i rozmnażanie. Pomaga również zapobiegać uszkodzeniom komórek i tkanek.
Dobre źródła selenu
Dobre źródła selenu obejmują:
- brazylijskie orzechy
- ryba
- mięso
- jajka
Ile selenu potrzebuję?
Ilość potrzebnego selenu to:
- 0,075 mg dziennie dla mężczyzn (od 19 do 64 lat)
- 0,06 mg dziennie dla kobiet (od 19 do 64 lat)
Jeśli jesz mięso, ryby lub orzechy, powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną Ci selen z codziennej diety.
Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo selenu?
Zbyt dużo selenu powoduje selenozę, stan, który w najłagodniejszej postaci może prowadzić do wypadania włosów, skóry i paznokci.
Co radzi Departament Zdrowia?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny selen, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, która obejmuje mięso, ryby lub orzechy.
Jeśli bierzesz suplementy selenu, ważne jest, aby nie przyjmować zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 0,35 mg lub mniej suplementów selenu dziennie raczej nie spowoduje żadnych szkód.
Chlorek sodu (sól)
Chlorek sodu jest powszechnie znany jako sól.
Sód i chlorek to minerały potrzebne organizmowi w niewielkich ilościach, aby utrzymać równowagę płynów w organizmie. Chlorek pomaga również organizmowi trawić pokarm.
Źródła soli
Sól występuje naturalnie w małych ilościach we wszystkich produktach spożywczych, ale pewną ilość soli dodaje się do wielu przetworzonych produktów spożywczych, takich jak:
- gotowe posiłki
- produkty mięsne – np. bekon
- trochę płatków śniadaniowych
- ser
- trochę warzyw w puszce
- trochę chleba
- pikantne przekąski
Ile soli potrzebuję?
Nie powinieneś spożywać więcej niż 6 g soli (2,4 g sodu) dziennie.
Jednak ludzie w Wielkiej Brytanii jedzą średnio 8 g soli (około 3,2 g sodu) dziennie, czyli znacznie więcej niż potrzebuje organizm.
Kilka praktycznych wskazówek dotyczących ograniczania soli to:
- sprawdzaj etykiety żywności i wybieraj produkty z mniejszą ilością soli – tam, gdzie używane są etykiety oznaczone kolorami, staraj się wybierać produkty zawierające więcej zieleni i bursztynów oraz mniej czerwonych, aby uzyskać zdrowszy wybór
- wybieraj warzywa w puszkach i rośliny strączkowe bez dodatku soli
- wybieraj ryby w puszce w wodzie źródlanej zamiast w solance
- używaj tylko sosów – takich jak sos sojowy, sos brązowy, keczup i majonez – oszczędnie, ponieważ często zawierają dużo soli
- jedz mniej słonych przekąsek, takich jak chipsy, solone orzechy i słone potrawy, takie jak bekon, ser, pikle i wędzona ryba
- podczas gotowania dodawać mniej lub wcale soli – zamiast tego używaj ziół i przypraw do smaku
- wybieraj buliony w kostkach o niskiej zawartości soli lub przygotuj własny wywar bez dodatku soli
- spróbuj najpierw potraw i nie dodawaj automatycznie dodatkowej soli
Przeczytaj więcej faktów na temat soli , ograniczenia jej spożycia i ile soli jest dla mnie dobre?
Możesz także pobrać aplikację Change4Life Be Food Smart , która umożliwia skanowanie kodów kreskowych żywności w celu sprawdzenia zawartości soli.
Co się stanie, jeśli mam za dużo soli?
Zbyt dużo soli wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi , co zwiększa ryzyko poważnych problemów, takich jak udar i zawał serca .
Co radzi Departament Zdrowia?
Dorośli nie powinni spożywać więcej niż 6g soli dziennie – czyli około 1 łyżeczki. Średnio każdego dnia zjadamy o 2,1 g więcej soli niż powinniśmy.
Departament Zdrowia zaleca, aby ludzie ograniczyli spożycie soli i mówi, że chlorek sodu nie powinien być stosowany w suplementach.
Cynk
Cynk pomaga w:
- tworzenie nowych komórek i enzymów
- przetwarzanie węglowodanów, tłuszczu i białka w żywności
- gojenie się ran
Dobre źródła cynku
Dobre źródła cynku obejmują:
- mięso
- skorupiak
- produkty mleczne – takie jak ser
- chleb
- produkty zbożowe – takie jak kiełki pszenicy
Ile cynku potrzebuję?
Ilość potrzebnego cynku to około:
- 9,5 mg dziennie dla mężczyzn (w wieku od 19 do 64 lat)
- 7mg dziennie dla kobiet
Powinieneś być w stanie uzyskać cały cynk, którego potrzebujesz z codziennej diety.
Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo cynku?
Przyjmowanie dużych dawek cynku zmniejsza ilość miedzi, którą organizm może wchłonąć. Może to prowadzić do anemii i osłabienia kości.
Co radzi Departament Zdrowia?
Cały cynk, którego potrzebujesz, powinien być w stanie uzyskać, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy cynku, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Nie należy przyjmować więcej niż 25 mg suplementów cynku dziennie, chyba że zaleci to lekarz.