Jod pomaga w utrzymaniu hormonów tarczycy, które pomagają utrzymać komórki i tempo metabolizmu (szybkość, z jaką zachodzą reakcje chemiczne w organizmie) w zdrowiu.
Dobre źródła jodu
Dobre źródła jodu w żywności obejmują:
- ryba morska
- skorupiak
Jod można również znaleźć w pokarmach roślinnych, takich jak zboża i ziarna, ale jego poziomy różnią się w zależności od ilości jodu w glebie, na której rosną rośliny.
Ile jodu potrzebuję?
Dorośli potrzebują 0,14 mg jodu dziennie.
Większość ludzi powinna być w stanie uzyskać cały potrzebny im jod, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo jodu?
Przyjmowanie dużych dawek jodu przez dłuższy czas może zmienić sposób pracy tarczycy.
Może to prowadzić do wielu różnych objawów, takich jak przyrost masy ciała.
Co radzi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej?
Powinieneś być w stanie uzyskać cały potrzebny jod, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy jodu, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 0,5 mg lub mniej suplementów jodu dziennie jest mało prawdopodobne, aby spowodowało jakiekolwiek szkody.