Witaminy i minerały – witamina C.

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, pełni kilka ważnych funkcji.

Obejmują one:

  • pomaga chronić komórki i utrzymuje je w zdrowiu
  • utrzymanie zdrowej skóry, naczyń krwionośnych, kości i chrząstek
  • pomoc w gojeniu się ran

Brak witaminy C może prowadzić do szkorbutu . Łagodne niedobory mogą wystąpić u niemowląt otrzymujących mleko krowie bez suplementów oraz u osób o złej lub bardzo ograniczonej diecie.

Dobre źródła witaminy C.

Witamina C znajduje się w wielu owocach i warzywach.

Dobre źródła obejmują:

  • pomarańcze i sok pomarańczowy
  • czerwona i zielona papryka
  • truskawki
  • czarne porzeczki
  • brokuły
  • brukselki
  • ziemniaki

Ile witaminy C potrzebuję?

Dorośli w wieku od 19 do 64 lat potrzebują 40 mg witaminy C dziennie.

Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę C z codziennej diety.

Witamina C nie może być magazynowana w organizmie, dlatego jest potrzebna w codziennej diecie.

Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.

Co się stanie, jeśli wezmę za dużo witaminy C?

Przyjmowanie dużych ilości (ponad 1000 mg dziennie) witaminy C może powodować:

Objawy te powinny ustąpić po zaprzestaniu przyjmowania suplementów witaminy C.

Co radzi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej?

Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę C, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.

Jeśli bierzesz suplementy witaminy C, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.

Przyjmowanie mniej niż 1000 mg suplementów witaminy C dziennie raczej nie spowoduje żadnych szkód.