Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, pełni kilka ważnych funkcji.
Obejmują one:
- pomaga chronić komórki i utrzymuje je w zdrowiu
- utrzymanie zdrowej skóry, naczyń krwionośnych, kości i chrząstek
- pomoc w gojeniu się ran
Brak witaminy C może prowadzić do szkorbutu . Łagodne niedobory mogą wystąpić u niemowląt otrzymujących mleko krowie bez suplementów oraz u osób o złej lub bardzo ograniczonej diecie.
Dobre źródła witaminy C.
Witamina C znajduje się w wielu owocach i warzywach.
Dobre źródła obejmują:
- pomarańcze i sok pomarańczowy
- czerwona i zielona papryka
- truskawki
- czarne porzeczki
- brokuły
- brukselki
- ziemniaki
Ile witaminy C potrzebuję?
Dorośli w wieku od 19 do 64 lat potrzebują 40 mg witaminy C dziennie.
Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę C z codziennej diety.
Witamina C nie może być magazynowana w organizmie, dlatego jest potrzebna w codziennej diecie.
Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo witaminy C?
Przyjmowanie dużych ilości (ponad 1000 mg dziennie) witaminy C może powodować:
Objawy te powinny ustąpić po zaprzestaniu przyjmowania suplementów witaminy C.
Co radzi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej?
Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę C, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy witaminy C, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie mniej niż 1000 mg suplementów witaminy C dziennie raczej nie spowoduje żadnych szkód.