Witaminy i minerały – witamina A.

Witamina A, znana również jako retinol, pełni kilka ważnych funkcji.

Obejmują one:

  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania naturalnej obrony organizmu przed chorobami i infekcjami (układ odpornościowy)
  • pomoc w widzeniu w słabym świetle
  • utrzymanie zdrowej skóry i wyściółki niektórych części ciała, takich jak nos

Dobre źródła witaminy A.

Dobre źródła witaminy A to:

  • ser
  • jajka
  • oleista ryba
  • wzmocnione niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa
  • mleko i jogurt
  • wątroba i produkty z wątroby, takie jak pasztet z wątroby – jest to szczególnie bogate źródło witaminy A, więc możesz być narażona na ryzyko spożycia zbyt dużej ilości witaminy A, jeśli masz ją częściej niż raz w tygodniu (jest to szczególnie ważne, jeśli jesteś w ciąży )

Możesz uzyskać witaminę A, włączając dobre źródła beta-karotenu do swojej diety, ponieważ organizm może zmienić go w witaminę A.

Główne źródła żywności beta-karotenu to:

  • warzywa żółte, czerwone i zielone (liściaste), takie jak szpinak, marchew, słodkie ziemniaki i czerwona papryka
  • żółte owoce, takie jak mango, papaja i morele

Ile witaminy A potrzebuję?

Ilość potrzebnej osoby dorosłej w wieku od 19 do 64 lat to:

  • 0,7 mg dziennie dla mężczyzn
  • 0,6 mg dziennie dla kobiet

Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę A z diety.

Każda witamina A, której organizm nie potrzebuje od razu, jest przechowywana do wykorzystania w przyszłości. Oznacza to, że nie potrzebujesz go codziennie.

Zobacz pełne rządowe zalecenia żywieniowe (PDF, 148 kb), aby uzyskać informacje na temat poziomów dla dzieci i osób starszych.

Co się stanie, jeśli wezmę za dużo witaminy A?

Według niektórych badań , przyjmowanie ponad 1,5 mg witaminy A dziennie przez wiele lat może wpływać na kości, zwiększając prawdopodobieństwo ich złamań, gdy jesteś starszy.

Jest to szczególnie ważne dla osób starszych, zwłaszcza kobiet, które już są narażone na osteoporozę , chorobę osłabiającą kości.

Jeśli jesz pasztet wątrobowy lub pasztet wątrobowy częściej niż raz w tygodniu, możesz otrzymywać za dużo witaminy A.

Wiele multiwitamin zawiera witaminę A. Inne suplementy, takie jak olej z wątroby rybiej, są również bogate w witaminę A.

Jeśli przyjmujesz suplementy zawierające witaminę A, upewnij się, że dzienne spożycie z pożywienia i suplementów nie przekracza 1,5 mg.

Jeśli jesz wątrobę co tydzień, nie przyjmuj suplementów zawierających witaminę A.

Jeśli jesteś w ciąży

Posiadanie dużych ilości witaminy A może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku. Więc jeśli jesteś w ciąży lub myślisz o urodzeniu dziecka, nie jedz wątroby ani produktów z wątroby, takich jak pasztet, ponieważ są one bardzo bogate w witaminę A.

Unikaj także przyjmowania suplementów zawierających witaminę A. Porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym lub położną, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji.

Co radzi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej?

Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę A, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.

Jeśli bierzesz suplement zawierający witaminę A, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.

Wątroba jest bardzo bogatym źródłem witaminy A. Nie jedz wątroby ani produktów z wątroby, takich jak pasztet, częściej niż raz w tygodniu.

Powinieneś również zdawać sobie sprawę z tego, ile witaminy A znajduje się we wszystkich przyjmowanych suplementach.

Jeśli jesteś w ciąży lub myślisz o urodzeniu dziecka:

  • unikaj przyjmowania suplementów zawierających witaminę A, w tym tranu z wątroby ryb, chyba że zaleci to lekarz rodzinny
  • unikaj wątroby lub produktów z wątroby, takich jak pasztety, ponieważ są one bardzo bogate w witaminę A.

Kobiety, które przeszły menopauzę i starsi mężczyźni, którzy są bardziej narażeni na osteoporozę, powinni unikać spożywania więcej niż 1,5 mg witaminy A dziennie z pożywienia i suplementów.

To znaczy:

  • niejedzenie wątroby lub produktów z wątroby, takich jak pasztet, częściej niż raz w tygodniu lub spożywanie ich w mniejszych porcjach
  • przyjmowanie nie więcej niż 1,5 mg witaminy A dziennie w suplementach (w tym oleju z wątroby ryb), jeśli nie jesz wątroby lub produktów z wątroby
  • nie przyjmowanie żadnych suplementów zawierających witaminę A (w tym tranu z wątroby ryb), jeśli raz w tygodniu jesz wątrobę

Średnio 1,5 mg dziennie lub mniej witaminy A z diety i suplementów łącznie nie spowoduje żadnych szkód.