Witamina K jest potrzebna do krzepnięcia krwi, co oznacza, że pomaga prawidłowo goić się ran.
Istnieją również dowody na to, że witamina K może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości.
Dobre źródła witaminy K.
Witamina K znajduje się w:
- zielone warzywa liściaste – takie jak brokuły i szpinak
- oleje roślinne
- ziarna zbóż
Niewielkie ilości można również znaleźć w produktach mięsnych i mlecznych.
Ile witaminy K potrzebuję?
Dorośli potrzebują około 1 mikrograma witaminy K dziennie na każdy kilogram masy ciała.
Na przykład osoba ważąca 65 kg potrzebowałaby 65 mikrogramów witaminy K dziennie, podczas gdy osoba ważąca 75 kg potrzebowałaby 75 mikrogramów dziennie.
Mikrogram jest 1000 razy mniejszy niż miligram (mg). Słowo mikrogram jest czasami zapisywane za pomocą greckiego symbolu μ, po którym następuje litera g (μg).
Prawidłowe spożycie witaminy K powinno być możliwe dzięki zróżnicowanej i zbilansowanej diecie.
Każda witamina K, której organizm nie potrzebuje od razu, jest przechowywana w wątrobie do wykorzystania w przyszłości, więc nie potrzebujesz jej w codziennej diecie.
Co się stanie, jeśli wezmę za dużo witaminy K?
Nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć, jakie mogą być skutki codziennego przyjmowania dużych dawek suplementów witaminy K.
Co radzi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej?
Powinieneś być w stanie uzyskać całą potrzebną witaminę K, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę.
Jeśli bierzesz suplementy witaminy K, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.
Przyjmowanie 1 mg lub mniej suplementów witaminy K dziennie jest mało prawdopodobne, aby spowodowało jakiekolwiek szkody.