Witaminy i minerały – żelazo

Żelazo jest ważne w tworzeniu czerwonych krwinek, które przenoszą tlen w organizmie.

Brak żelaza może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza .

Dobre źródła żelaza

Dobre źródła żelaza obejmują:

  • wątroba (ale unikaj tego w czasie ciąży )
  • mięso
  • fasolki
  • orzechy
  • suszone owoce – takie jak suszone morele
  • produkty pełnoziarniste – takie jak brązowy ryż
  • wzbogacone płatki śniadaniowe
  • mąka sojowa
  • większość ciemnozielonych warzyw liściastych – takich jak rukiew wodna i jarmuż

Ile żelaza potrzebuję?

Ilość potrzebnego żelaza to:

  • 8,7 mg dziennie dla mężczyzn powyżej 18 roku życia
  • 14,8 mg dziennie dla kobiet w wieku od 19 do 50 lat
  • 8,7 mg dziennie dla kobiet powyżej 50 roku życia

Powinieneś być w stanie uzyskać całe potrzebne żelazo z codziennej diety.

Kobiety, które tracą dużo krwi w okresie miesięcznym (obfite miesiączki), są bardziej narażone na niedokrwistość z niedoboru żelaza i mogą potrzebować suplementacji żelaza.

Porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym lub zarejestrowanym dietetykiem, aby uzyskać więcej porad.

Co się stanie, jeśli wezmę za dużo żelaza?

Skutki uboczne przyjmowania dużych dawek (ponad 20 mg) żelaza to:

Bardzo duże dawki żelaza mogą być śmiertelne, szczególnie jeśli są przyjmowane przez dzieci, dlatego zawsze przechowuj suplementy żelaza w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Co radzi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej?

Większość ludzi powinna być w stanie uzyskać całe potrzebne im żelazo, stosując zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Jeśli bierzesz suplementy żelaza, nie bierz zbyt dużo, ponieważ może to być szkodliwe.

Przyjmowanie 17 mg lub mniej suplementów żelaza dziennie jest mało prawdopodobne, aby spowodowało jakiekolwiek szkody. Ale kontynuuj przyjmowanie wyższej dawki, jeśli zaleci to lekarz rodzinny.