Gastrektomia – powrót do zdrowia

Gastrektomia to poważna operacja, a powrót do zdrowia może zająć dużo czasu.

Po operacji

Po gastrektomii możesz mieć założoną sondę nosowo-żołądkową na około 48 godzin. Jest to cienka rurka, która przechodzi przez nos do żołądka lub jelita cienkiego. Umożliwia regularne usuwanie płynów wytwarzanych przez żołądek, co zapobiega nudnościom.

Będziesz mieć również cewnik umieszczony w pęcherzu. Ma to na celu monitorowanie płynów oraz odprowadzanie i zbieranie moczu podczas regeneracji.

Dopóki nie będziesz mógł normalnie jeść i pić, odżywianie będzie podawane bezpośrednio do żyły (dożylnie) lub przez rurkę wprowadzoną przez brzuch do jelita. Większość ludzi może zacząć stosować lekką dietę około tygodnia po gastrektomii.

Po operacji będziesz musiał regularnie przyjmować leki przeciwbólowe, dopóki nie wyzdrowiejesz. Poinformuj zespół terapeutyczny, jeśli leki przeciwbólowe, które zażywasz, nie działają – dostępne są alternatywne środki przeciwbólowe.

Prawdopodobnie będziesz mógł wrócić do domu 1 do 2 tygodni po gastrektomii.

Przystosowanie się do nowej diety

Niezależnie od rodzaju wycięcia żołądka, musisz wprowadzić zmiany w swojej diecie. Może minąć kilka miesięcy, zanim będziesz mógł wrócić do bardziej normalnej diety. Dietetyk powinien Ci w tym pomóc.

Jedzenie lub napoje spożywane przed operacją mogą wywołać niestrawność. Pomocne może być prowadzenie dziennika posiłków, w którym można zapisywać wpływ niektórych rodzajów żywności na trawienie.

Prawdopodobnie będziesz musiał jeść częste małe posiłki zamiast 3 dużych posiłków dziennie przez dość długi czas po wycięciu żołądka. Jednak z biegiem czasu pozostały żołądek i jelito cienkie rozciągną się i stopniowo będziesz w stanie spożywać większe, rzadsze posiłki.

Stowarzyszenie Pacjentów z Przełykiem (OPA) opracowało przewodnik dotyczący życia po operacji żołądka (PDF, 605kb) zawierający porady dotyczące stylu życia dla osób po gastrektomii.

Żywność bogata w błonnik

Unikaj spożywania pokarmów bogatych w błonnik natychmiast po wycięciu żołądka, ponieważ sprawią, że poczujesz się nieprzyjemnie pełny. Żywność bogata w błonnik obejmuje:

  • chleb pełnoziarnisty, ryż i makaron
  • rośliny strączkowe – czyli jadalne nasiona rosnące w strąku, takie jak groch, fasola i soczewica
  • owies – znajduje się w niektórych płatkach śniadaniowych

Stopniowo będziesz w stanie zwiększyć ilość błonnika w diecie.

Witaminy i minerały

Jeśli przeszedłeś częściową resekcję żołądka, możesz uzyskać wystarczającą ilość witamin i minerałów z diety, jedząc pokarmy bogate w składniki odżywcze – w szczególności pokarmy bogate w żelazo, wapń oraz witaminy C i D. po całkowitym wycięciu żołądka, możesz nie być w stanie uzyskać ich wystarczającej ilości z diety, więc mogą wymagać suplementów.

Przeczytaj o witaminach i minerałach, aby uzyskać informacje na temat żywności o wysokiej zawartości tych składników odżywczych.

Większość osób, które przeszły całkowitą gastrektomię, a także niektóre osoby, które przeszły częściową gastrektomię, potrzebuje regularnych zastrzyków witaminy B12, ponieważ jest ona trudna do wchłonięcia z pożywienia po usunięciu żołądka.

Po gastrektomii będziesz potrzebować regularnych badań krwi, aby sprawdzić, czy Twoja dieta zawiera odpowiednią ilość witamin i minerałów. Nieprawidłowe odżywianie może prowadzić do problemów, takich jak anemia .